Тежките бомбардировки над Газа продължават и се засилват. Те са

...
Тежките бомбардировки над Газа продължават и се засилват. Те са
Коментари Харесай

Газ за 500 млрд. долара, това ли е причината за конфликта в Газа?

Тежките бомбардировки над Газа не престават и се ускоряват. Те са ориентирани към учебни заведения, приюти, болнични региони и коли за спешна помощ. Те са се насочили към най-населените места в Газа.

Над 10 000 палестинци са били убити при израелските офанзиви против Газа от 7 октомври насам. Колко човешки живота коства Ивицата Газа?

Нека обаче поговорим за природния газ на Газа, който се оказва доста основен.

Край крайбрежията на Палестина има природен газ на стойност 500 милиарда $, изкопаемо гориво, жадувано от народи по целия свят, написа scoopempire.com. Това включва 22 трилиона кубически фута природен газ в газовото поле Левиатан, което може да зарежда Израел за 40 години. Сега, за какво това е значимо и по какъв начин се отразява на Палестина, Израел и света?

Тъй като Израел е прочут като чист вносител на сила, което значи, че зависи от други страни за своите изкопаеми горива, той е ориентиран към природния газ. От 1991 година Израел съзнателно саботира опитите на Палестина да подписа покупко-продажби за рандеман и експорт на изкопаеми горива. Уникалната стока може да се смята и за съществена движеща мощ зад израелската окупация на палестинска земя.

От другата страна на монетата е Европа, която се бори да получи достъп до природен газ поради спора Русия-Украйна. Русия беше главен експортьор на газ за Европейски Съюз, защото преди нашествието в Украйна Русия изпращаше към 155 милиарда кубически метра газ в Европа всяка година. Днес се чака количеството да спадне до 20 милиарда м3, което значи, че Европейски Съюз ще търси нов източник на газ.

Още през 2022 година Европейски Съюз подписа меморандум за съгласие с Израел и Египет за импорт на част от природния газ, открит край крайбрежията на Палестина. Това може да е повода Европа несъзнателно да поддържа Израел.

Наред с Израел и Европейски Съюз, Съединени американски щати са още една нация, която ще завоюва огромни изгоди от природния газ в Газа. Известно е, че те са най-големият производител и експортьор на течен природен газ, което значи, че желаят другите народи да зависят от газа вместо от петрола. Природният газ на Палестина отвън брега може да бъде просто нужният подтик.

Не е известно какво се чака да се случи с природния газ и дали Израел в последна сметка ще го изнася, само че това, което може да се разбере, е по какъв начин газът може да е причина за доста от необяснимите нещастия, протичащи се през днешния ден.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР