Тежката земеделска техника няма да влиза в София, съобщи за

...
Тежката земеделска техника няма да влиза в София, съобщи за
Коментари Харесай

Земеделците спират протеста в София до подписване на меморандум

Тежката земеделска техника няма да влиза в София, заяви за БНР ръководителят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Илия Проданов. 

Браншовите организации са разискали предложенията, които след тричасови договаряния получиха от държавното управление и е взето решение, че тракторите остават в изчаквателна позиция в Долни Богров. Ако инициативният комитет на земеделския митинг подпише съглашение с държавното управление, че всички претенции на фермерите са задоволени, митингът ще бъде преустановен. Земеделците се събират в 10 ч в Долни Богров, с цел да изчакат подписването на меморандума.

След два дни на пътни блокади и демонстрации в страната, министър председателят Николай Денков и земеделския министър преговаряха с протестиращите. Впоследствие Денков разгласи, че вносът на слънчоглед от Украйна ще бъде спрян до договаряне с Киев на съответни квоти за внос, които да не заплашват локалния пазар. За изискванията за импорт на останалите украински зърнени артикули, властта ще договаря и с Брюксел, като се разискват и спомагателни средства за подкрепяне на бранша.

От инициативния комитет на протестиращите разпространиха и известие до медиите, съгласно което земеделците чакат меморандума с властта да съдържа точно контрактуваното в Министерския съвет през вчерашния ден. Ако документът не бъде подписан през днешния ден, то от комитета имат намерение да продължат с ефикасните протестни дейности в центъра на столицата. 

ВАСИЛЕВ: ОТПАДАНЕТО НА ЗАБРАНАТА ЗА УКРАИНСКИ ВНОС ПОДПОМАГА ЗЕМЕДЕЛЦИТЕ

Очаква се през днешния ден държавното управление да отпусне 63 милиона лв. помощи за земеделските стопани заради загубите вследствие на войната в Украйна и позволения от страната ни импорт на украинско зърно. Преди седмици кабинетът отпусна 150 милиона, а през днешния ден ще се вземе решението и за остатъка от избраните средства. Ангажимента за финансирането държавното управление удостовери измежду вчерашните договаряния с протестиращите аграрни производители. Финансовият министър Асен Василев посочи:
 
" Отпадна възбраната за импорт, което разрешава да се подсигуряват съответните средства в бюджета и земеделците да бъдат подкрепени (с тези средства). Подходът с целеви помощти за земеделието, без да се лимитира естествения импорт и пазарната логичност, е най-подходящият и мисля, че ще удоволетвори както настояванията на земеделците, по този начин и ще разреши да ядем артикули на по-ниски цени. "  
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР