Тежката форма на COVID-19 може да подмами имунната система да

...
Тежката форма на COVID-19 може да подмами имунната система да
Коментари Харесай

Експерт: Тежката форма на COVID-19 може да подмами имунната система

 Тежката форма на COVID-19 може да " подмами " имунната система да създава по този начин наречените автоантитела, които имат капацитета в последна сметка да нападат здрави тъкани и да предизвикват възпалителни болести, съобщи Reuters, базирайки се на американско проучване, оповестено в Nature Communications.

Авторите му от Станфордския университет са разкрили автоантитела в кръвните проби на почти 50 % от 147-те пациенти с Ковид-19, които са изследвали, и при по-малко от 15 % от 41 здрави доброволци. При 48 пациенти с COVID-19 откривателите са взели кръвни проби през разнообразни дни, в това число в деня на приемането им в болница, което им е разрешило да проследят развиването на автоантителата.

" В рамките на една седмица към 20 % от тези пациенти са създали нови антитела към личните си тъкани, които не са били налични в деня на приемането им ", отбелязва ръководителят на проучването доктор Пол Ац в известие за пресата.

Експертът насочва апел към хората да се имунизират.

" Човек не може да знае авансово, че когато се болести с COVID-19, ще го прекара леко. В случай че развие тежка форма, той може да си сътвори проблеми за цялостен живот, тъй като вирусът може да отключи автоимунитет. Не сме изследвали нито един пациент задоволително дълго, с цел да знаем дали тези автоантитела към момента са там година или две по-късно ", споделя експертът, само че означи, че е допустимо да се развие автоимунно заболяване.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР