Тежка схватка се разви между Възраждане“ и ДПС покрай банална

...
Тежка схватка се разви между Възраждане“ и ДПС покрай банална
Коментари Харесай

„Възраждане“ и ИТН замесиха Пеевски в скандал за 175 млн. евро

Тежка битка се разви сред „ Възраждане “ и Движение за права и свободи около банална парламентарна процедура – одобряването на гаранционно съглашение, с което Европейската капиталова банка (ЕИБ) да отпусне на Българската банка за развиване (ББР) заем в размер на 175 млн. евро, предопределен за финансиране на дребни и междинни предприятия у нас.

Споразумението е подписано сред европейската финансова институция и българската страна по отношение на контракт за финансиране сред Европейска инвестиционна банка и ББР. То би трябвало да подсигурява, че страната ще върне парите при положение, че българската банка просрочи дължимите заплащания по заема. Българското законодателство позволява на държавното управление да издава държавни гаранции при такива случаи, което разрешава на ББР да си обезпечи по-евтини заеми от чужбина. Първо обаче гаранционното съглашение трябваше да бъде утвърдено от Народното събрание.

Разглеждането му през днешния ден беше включено като изключителна точка в програмата по предложение на депутата от Движение за права и свободи Хамид Хамид. Първоначално зам.-председателят на „ Възраждане “ Цончо Ганев, който явно не беше схванал защо става въпрос, разгласи, че съглашението облагодетелства Украйна. После обърнаха посоката на офанзивата и подхванаха Движение за права и свободи, по-конкретно депутата предприемач от придвижването Делян Пеевски, като го упрекнаха, че има намерение да разпредели парите от Европейска инвестиционна банка сред „ обръчи от компании “.

В този дух неколкократно приказва депутатът от „ Възраждане “ Деян Николов, който беше номиниран от партията за кандидат-кмет в София. „ Г-н Пеевски, който е включен в листата „ Магнитски “, което значи, че една доста мощна и авторитетна страна е решила, че към този човек се случват доста съмнителни неща, аз навързвам две и две, и то тази заран прави 350 милиона за Пеевски “, разгласи Николов. Предстоящата му предизборна акция е евентуалното пояснение за неочакваната заостреност към Движение за права и свободи – столичните гласоподаватели, които в болшинството си обичайно поддържат десницата, недолюбват партията на Ахмед Доган. „ Това е една каца без дъно. Ние просто ще подсигуряваме идващия транш за няколко олигарси. Не съм склонен, че това е единствено господин Пеевски … Тези пари ще ги изгорим “, включи се и съпартиецът му Димо Дренчев.

От Има Такъв Народ пък уловиха случая, с цел да уязвят някогашните си съдружни сътрудници от Политическа партия и Демократична България. Гроздан Караджов, който беше районен министър в кабинета „ Петков “, а в този момент е народен представител от партията на Слави Трифонов, подсети изявление на Кирил Петков, в което той твърди, че ББР е раздала 90 % от капитала си – 2 милиарда лева – на 20 компании. „ Днес господин Пеевски има рожден ден. Да е жив и здрав. Дали това (заемът за ББР – бел.а.) не е доста безценен подарък, изработен от Христо Иванов, Кирил Петков и Асен Василев? “, включи се съпартиецът му Тошко Йорданов.

Да отбрани Пеевски и Движение за права и свободи излезе зам.-шефът на придвижването Йордан Цонев. „ Някои хора желаят да се качат върху високия тил на Движение за права и свободи, с цел да ги виждат в обществото – може би, с цел да ги изберат за кметове “, обърна се язвително той към Деян Николов. Цонев съобщи, че Пеевски няма нищо общо с ББР – нито той, нито свързани с него лица са взимали заеми от ББР, или са взели участие в управата на банката, за което твърди, че партията разполага с писмени потвърждения от държавните институции. „ Оправдавате с Движение за права и свободи политическата си импотентност “, намеси се и водачът на придвижването Мустафа Карадайъ.

Даниел Лорер, който като някогашен министър на растежа беше принципал на ББР, прикани да не се политизира активността на банката, защото над 90 % от заемите й отиват за дребния и междинен бизнес. „ Единственото нещо, което може би ви безпокои в това съглашение, е, че то е деноминирано в евро, а не в рубли “, обърна се язвително той към националистите. А Румен Гечев от Българска социалистическа партия уточни, че няма по какъв начин да не се поддържа заем с по-ниска рента от Европейска инвестиционна банка. „ Има доста нарушавания, парите са отивали в странни направления, не се връщат, нанасят се загуби на ББР – това е по този начин, само че това е въпрос на надзор “, посочи той. А ръководителят на Народното събрание Росен Желязков се оплака, че през днешния ден националистите са получили повече обществена платформа, в сравнение с ще имат за цялата си предизборна акция.

Накрая съглашението беше утвърдено от 164 депутати от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия, а 42-ма от Възраждане и Има Такъв Народ бяха срещу, предава „ Сега “.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР