Технологията ще може да се използва и в мъгла и

...
Технологията ще може да се използва и в мъгла и
Коментари Харесай

Учени изобретиха система с изкуствен интелект за шофиране през нощта, базирана на топлинни сигнали

Технологията ще може да се употребява и в мъгла и пушек, с цел да оказва помощ на пожарникарите

Емил Василев преди 10 секунди 1 Сподели

Най-четени

ТелефониЕмил Василев - 14:30 | 25.07.2023

Милиони остарели смарт телефони с Android ще бъдат изключени от услугите на Гугъл Play от идващия месец

IT НовиниТеодора Александрова - 9:21 | 24.07.2023

Тайно писмо на Айнщайн от 1950 година за религията се продава на търг

IT НовиниДаниел Десподов - 8:49 | 27.07.2023

Течението Гълфстрийм ще се срине през 2025 година, което ще потопи Земята в климатичен безпорядък, твърди изследване

Емил Василевhttps://www.kaldata.com/

Изследователи от университета „ Пърдю “ в Колорадо и Националната лаборатория в Лос Аламос, Ню Мексико сплотиха напъните си, с цел да основат нещо, което назовават „ топлинно асистирано разкриване и премерване “ или HADAR, което съставлява изцяло нова система за визуализация, основана на тълкования на топлинни сигнали благодарение на изкуствен интелект. Технологията може скоро да разреши на транспортните средства и роботите да „ виждат “ през нощта.

Това се споделя в отчет на PopSci, оповестен през вчерашния ден.

Учените са употребявали логаритми за машинно образование, с цел да извлекат физическите свойства на обектите и заобикалящата ги среда от информацията, снимана от инфрачервени камери. Използвайки изкуствен интелект, HADAR може да се оправи с оптичния хаос, с цел да открие дейно температурата, състава на материала и моделите на топлинното лъчение, даже в среда, претрупана от образни трудности като мъгла, пушек и мрачевина. Крайният резултат е необикновено детайлни и ясни изображения даже в изискванията на безспорен мрак.

Да виждаш в тъмното

Сега откривателите се надяват, че новата им технология ще може да се употребява за зареждане на самостоятелни транспортни средства, роботи и даже за провеждането на безконтактни инспекции за сигурност в тъмното и при други сложни за видимост условия. Можем да си представим по какъв начин роботи, оборудвани с HADAR влизат в горящи къщи, с цел да търсят оживели макар целия пушек.

Засега HADAR остава прекомерно скъпа технология, с цел да се употребява в всекидневието. Въпреки това, откривателите работят върху намаляването на цената ѝ. Това също по този начин не им пречи да акцентират многочислените преимущества на технологията и да се радват на нейната успеваемост.

„ Честно казано, аз се опасявам от тъмнината. Кой не се опасява? Чудесно е да знаем, че топлинните фотони носят жива информация през нощта сходно на деня. Някой ден ще разполагаме с опция за усещане благодарение на HADAR, която е толкоз точна, че не прави разлика сред нощ и ден. “

казва Рубин Джейкъб, професор по електрическо и компютърно инженерство в „ Пърдю “
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР