Технологията има големи шансове за практическа реализацияОбикновено оптично влакно може

...
Технологията има големи шансове за практическа реализацияОбикновено оптично влакно може
Коментари Харесай

Японски учени предадоха енергия и данни по стандартно оптично влакно

Технологията има огромни шансове за практическа реализация

Обикновено оптично влакно може да предава по едно и също време данни и сила
(снимка: CC0 Public Domain)

Изследователи от японския телеком NTT направиха забавен опит с по едно и също време предаване на данни и сила по общоприетоо оптично влакно. Резултатът е данни със скорост 10 Gb/s плюс сила с мощ 1 W.

Технологията “Power over Ethernet ” за транспорт на захранваща сила и данни по един кабел се употребява от дълго време, само че прехвърлянето на сила и данни по един оптичен кабел е извънредно достижение. То е дело на откриватели от японската корпорация NTT и учени от Технологичния институт Китами.

Чрез индивидуален оптичен кабел учените са предали данни със скорост 10 гигабита в секунда (Gb/s) и сила с мощ 1 W на разстояние повече от 10 км, заяви Tom’s Hardware. За задачите на опита е употребен стандартен 125-микронен оптичен кабел с четири нишки.
още по темата
Всяко от влакната се зарежда със светлина с дължина на вълната 1550 нм, която се употребява за генериране на сила в противоположния край, а данните с дължина на вълната 1310 нм се подават в две от влакната. Скоростта на транспорт на данни остава на равнище от 10 Gb/s при успореден транспорт на 1 W мощ на разстояние до 14 км.

Твърди се, че успеваемостта на технологията доближава 14 W/km, което се смята за международен връх. Подобно решение може да бъде спасяваща опция за транспорт на данни и сила по време на естествени бедствия, когато на място няма електричество. В случая оборудването може да бъде захранвано отдалечено по едно и също време с прекачване на данни.

Прокарването на индивидуален оптичен кабел в зона на злополучие е по-лесно, по-евтино и по-безопасно в сравнение с създаване на стандартна система за зареждане. Дори дребен дрон може да се оправи с такава работа, което дава на технологията доста шансове за практическа реализация.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР