Технологиите за автономно шофиране могат да станат толкова добри, че

...
Коментари Харесай

Mercedes иска да прави коли с „нулеви катастрофи“


Технологиите за самостоятелно шофиране могат да станат толкоз положителни, че в никакъв случай да не се случват произшествия по пътищата, уверени са в Mercedes (снимка: CC0 Public Domain)

Някои автомобилни производители са известни с надеждността и сигурността на своите модели. Сега Mercedes-Benz е решена да усъвършенства личните си стандарти за сигурност, като реализира крайната цел за „ нулеви произшествия “ в период до 2050 година.

Подобно на обещанията, дадени от компании като GM, Volkswagen и Volvo, Mercedes съобщи, че си е сложила за цел колите ѝ да се движат, без да катастрофират, и това би трябвало да се реализира до 2050 година

Амбициозният проект стартира в миг, в който светът чака „ първите стъпки “ на самостоятелните транспортни средства. Дръзкото заричане бе обещано паралелно с показване първите системи за „ дейна сигурност “ на производителя.

Тези първи системи включват неща като превантивно обтягане на защитните колани преди идна злополука и автоматизирано затваряне на прозорците в сериозни обстановки на шофиране.
още по темата
Целта за 2050 година е много надалеч, само че Mercedes има и заложени „ междинни стадии “ по пътя към постигането ѝ. Едно от тях е намаляването на половина на броя на смъртните случаи, свързани с трафика, и серийните пострадвания в транспортните средства на Mercedes спрямо равнищата от 2020 година

За придвижване без произшествия Mercedes ще разчита на системи за отчасти и цялостно самоуправление, въпреки производителят на коли да признава, че такава технология ще изисква вярната регулаторна среда и несъмнено равнище на инфраструктура. А това ще значи съдействие с транспортните и градоустройствените експерти, както и с пътните управляващи и законодателите.

Увереност в възможностите да реализира сходна цел дава на Mercedes фактът, че компанията към този момент предлага на някои пазари система за независимо шофиране по автомагистрала в една лента. Системата е окачествена като Ниво 3 по скалата на SAE за самостоятелно шофиране.

Ниво 3 разрешава на лидера да смъкна ръцете си от кормилото и да отдели очите си от пътя за избрани шпации от време. Все отново лидерът би трябвало да е подготвен да поеме назад контрола, когато колата откри, че не може да работи вярно без човешка интервенция.

В немската компания за коли са уверени, че „ мощно автоматизираното и самостоятелното шофиране ще имат решителен принос за триумфа “ на самодейността за свят без произшествия.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР