Технологичното изпълнение и строителната част на интерконектора с Гърция са

...
Технологичното изпълнение и строителната част на интерконектора с Гърция са
Коментари Харесай

Николов: На 1 октомври цената на газа може да падне с 11% заради доставките от Азербайджан

Технологичното осъществяване и строителната част на интерконектора с Гърция са довършени и са сертифицирани от гръцкия регулатор. Това сподели пред Българска национална телевизия някогашният министър на енергетиката Александър Николов.

" Когато мине документалната част, на 1 октомври цялото количество азерски газ би трябвало да бъде на контрактуваната цена. Добрата вест е, че в случай че не се направи някоя голяма нелепост, на 1 октомври цените за българския консуматор би трябвало да паднат доста. Ако вземем настоящи пазарни условия - с към 11% ", съобщи той.

На въпрос какъв брой газ има в страната някогашният министър отговори, че тази информация би трябвало да се дава от настоящите сдружения под държавен надзор и от сегашния кабинет. Николов съобщи, че е имало опция за доставки на 80-85% от нужните количества газ до края на зимния интервал - с доставките от Азербайджан и карго корабите.

" Газ имаше. И в този момент несъмнено има, само че на каква цена - този отговор, доколкото разбрах, е доста чудноват. Аз не разбрах някой приказва ли с " Газпром ", не приказва ли, подвигат ли им телефона, не им ли подвигат ", разяснява той.

Николов съобщи, че никой от екипа на предходното държавно управление или от назначеното от тях управление на " Булгаргаз " не си е разрешил да разяснява възможното арбитражно дело против " Газпром ".

" Как един човек ще си разреши да разяснява евентуално дело, без да е осведомен с контракта. Как ще си разреши да се изрича във щета на личната си страна ", попита Николов.

По думите му трансформацията на " Топлофикация " София тече от 2003 година насам и до момента в който сдружението не стартира да си заплаща на " Булгаргаз ", доставчикът няма да има задоволително средства да покрива личните си отговорности.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР