Технологичният бизнес ще бъде повлиян в голяма степен от конфликта

...
Коментари Харесай

Военният конфликт въвлече и технологичния сектор


Технологичният бизнес ще бъде повлиян в огромна степен от спора сред Русия и Украйна
(снимка: CC0 Public Domain)

Конфликтът сред Русия и Украйна въвлече с цялостна мощ и високотехнологичния бранш. Отраженията на бойните дейности, наред с повишаването на напрежението сред Китай и Тайван, ще окажат въздействие върху световния софтуерен бизнес в доста аспекти.

Криптовалути

Криптовалутите бяха първите, които известиха „ повея ” на интервенцията Русия-Украйна в софтуерния отрасъл. Цените на Bitcoin, Ethereum и Dogecoin паднаха доста. Тези стойности едва ли ще се покачат скоро, предвиждат анализаторите. Геополитическото напрежение ще кара вложителите да са внимателни и да заобикалят рискови инвестиции.

Засега никой не се наема да предвижда в обозримо бъдеще. Очакваното повишаване на силата поради спора Русия-Украйна най-вероятно също ще се отрази на известността и вложенията във виртуалните пари.

Търговски ограничавания

Съединени американски щати ограничи износа си за Русия като част от ограниченията за санкциониране вследствие на разразилия се боен спор в Украйна. Сега американските компании ще би трябвало да получат специфичен лиценз за продажбите на компютри, датчици, лазери, навигационни принадлежности и телекомуникационно съоръжение за клиенти в Русия. Очаква се държавното управление на Съединени американски щати да отхвърля „ съвсем всички поръчки ” за сходни лицензи, заяви Ройтерс.

Не-американските компании, които основават високотехнологични артикули, също ще би трябвало да желаят позволение от Съединени американски щати, с цел да продават в Русия.

Изключение от възбраната са клетъчните телефони, при изискване, че не се продават на съветски държавни чиновници или техни родственици. Забрана няма и за потребителски.

Под въпрос остават софтуерните връзки сред Русия и Китай. Специалистите чакат, че Китай ще се опита да се възползва от вакуума, който се отваря поради налагането на американските ограничавания.

Социалните мрежи

Напрежение се усеща и в обществените медии, доста от които неизбежно се трансформират в сцена за шерване на последни вести, допир с информация „ от първа ръка ”.

Собственикът на Фейсбук – компанията Meta – към този момент сътвори специфичен действен център за мониторинг на спора в Украйна. Въведена е и специфична функционалност за бързо „ заключване ” на, предопределен за потребителите от района на спора.

Twitter също показа ограничения за нараснала сигурност, предотвратяване на профилите от хакване, както и деактивиране.

В приложението за къси видеа TikTok хаштаговете „ Russia ” и „ Ukraine ” имат над 30 милиарда и над 8,5 милиарда гледания.

Китай-Тайван

Нарастването на напрежението на изток от Европейски Съюз има и втори фронт – връзките сред Китай и Тайван. Масмедиите оповестиха за придвижване на китайски кораби към острова, както и за нахлуване на китайски бойни самолети във въздушното пространство на Тайван.

Притесненията по отношение на връзките сред Тайван и Китай след нахлуването на Русия в Украйна нарастват и възможната им ескалация може да повлияе мощно на световната полупроводникова промишленост, която и без друго е в рецесия през последните две години.

Обект на изключително внимание е огромният тайвански производител на чипове TSMC. Един от по-благоприятните сюжети, коментирани в общественото пространство, е полупроводниковият колос да изнесе производството си „ оттатък океана ”, да вземем за пример в Япония, където компанията има известно наличие.

Възможни са обаче и много по-мрачни сюжети. Неотдавна Тайван получи съвет от експерти от Съединени американски щати напълно при вероятно навлизане на Китай на острова.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР