Технологичните гиганти Google, DeepMind, Amazon Web Services и български IT

...
Технологичните гиганти Google, DeepMind, Amazon Web Services и български IT
Коментари Харесай

Инвестират 200 милиона лева в нов световен център за изкуствен интелект и информатика

Технологичните колоси Гугъл, DeepMind, Amazon Web Services и български IT водачи, отпред със SiteGround, вършат невиждана инвестиция в първия по рода си център в Източна Европа, наименуван INSAIT (институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии). INSAIT има упоритостта и капацитета да се откри като един от водещите проучвателен и просветителни центрове в света, предоставяйки за първи път условия на работа, съпоставими с тези в западни университети.

 

INSAIT е основан в партньорство с два от водещите софтуерни университети в света - швейцарските политехники ETH Zurich и EPFL, посредством интернационално съглашение, утвърдено от Народното събрание. Институтът е структуриран като особено звено към Софийския университет " Св. Климент Охридски ”, а международно известни учени от Съединени американски щати, Израел, и Швейцария управляват и поучават центъра съгласно най-хубавите практики.

 

INSAIT е финансиран от българското държавно управление с близо 170 милиона лв. за интервал от 10 години. Водещите софтуерни компании Гугъл, DeepMind и Amazon Web Services разпознават значимостта на INSAIT за развиването на научните проучвания и нововъведения в Източна Европа и за първи път подкрепят сходен план в района с над 12 милиона лв. - Гугъл и DeepMind ще финансират INSAIT с близо 6 милиона лв. през идващите три години, a Amazon Web Services с близо 7 милиона лв..

Безпрецедентна поддръжка от българския софтуерен бранш: Визията на INSAIT получава цялостна поддръжка от софтуерния бранш в България. Към момента институтът е привлякъл финансиране в размер на 12 милиона лв. от SiteGround, един от водачите на интернационалния уеб хостинг пазар със седалище в България, и 1,3 милиона лв. от други известни софтуерни бизнесмени и вложители, измежду които Васил Терзиев, Богомил Балкански, Иван Осмак, Атанас Симеонов, Неделчо Спасов, Станимир Василев, Светозар Георгиев, Христо Христов, Любомир Минчев, Иво Евгениев.

 

Мисията на INSAIT е да трансформира България в международна дестинация за проучвания и нововъведения, а по този начин също и в център на нова екосистема с директно влияние върху развиването на страната. Това е повратна точка в напъните за основаване на високотехнологична и конкурентна стопанска система, основана на артикули с висока добавена стойност и интелектуална благосъстоятелност, и за превъзмогването на отрицателни трендове като обезлюдяване и така наречен приключване на мозъци.

 

Жоел Мезо, президент на ETH Цюрих, разяснява: " Науката построява културни мостове – нещо, от което светът се нуждае повече от всеки път. Радвам се, че ETH Цюрих, посредством партньорствата на нашите преподаватели с INSAIT, може да способства за подсилване на научните връзки с България и Европа. "

 

Мартин Ветерли, президент на EPFL в Лозана, с горделивост означи, че EPFL продължава да поддържа научните проучвания на високо равнище в областта на технологиите в Източна Европа. " Това демонстрира, че имаме вяра в капацитета на страни като България в бъдеще да се трансфорат в съществени играчи на академичната сцена, изключително в региона на компютърните науки и изкуствения разсъдък. "

Джеф Дийн, шеф на Гугъл AI, сподели: " Горди сме да подкрепим работата на INSAIT. Източна Европа има необикновен набор от гении в региона на компютърните и инженерните науки. Нашето предпочитание е да помогнем на INSAIT да се трансформира в център на международно равнище, привличащ най-хубавите откриватели от района и света. Има още доста работа, която би трябвало да свършим в региона на изкуствения разсъдък и компютърните науки, и начинания като тези са от решаващо значение, с цел да се подсигурява, че технологията може да бъде от изгода за всички. Нямам самообладание да видя новаторската работа, която ще създаде INSAIT! "

Байрън Кук, вицепрезидент на Amazon Web Services, показа: " Във всеки един миг през днешния ден учени, инженери и софтуерни разработчици основават идната иновация, която ще промени живота ни вечно. В Amazon Web Services се ангажираме да оказваме помощ на хората да придобият нови умения, които ще са нужни за работата им в бъдеще.

 

Със стартирането на INSAIT в София чакаме с неспокойствие да надградим бъдещите експерти с по-добри умения за разбор и проучвания и ще помогнем насърчаването на нововъведения и предприемачество, което ще бъде от изгода за обществото като цяло. "

Тенко Николов, ръководещ сътрудник на най-големия вложител в плана досега, SiteGround, разяснява: " Когато полагахме основите на екипа ни през 2004-та година, една от задачите ни беше да потвърдим, че с работата си можеш да влияеш позитивно на международно равнище, даже и от дребна страна в Източна Европа като България.

 

 По това време тази мисъл изглеждаше нереалистична. Но за последните 18 години, с помощта на удивително надарените, отдадени и способни IT експерти в екипа ни, които избраха да останат да работят в България, ние в SiteGround го доказахме в нашата сфера на активност. С поддръжката си към INSAIT през днешния ден се надяваме още повече гении да създадат този избор.

 

Благодарение на това, че INSAIT ще им даде поле на изява и поддръжка от най-хубавите мозъци на компютърните науки и AI технологии в международен мащаб, се надявам някой ден основаването на идната огромна международна технология в България да звучи напълно реалистично - тъй като съм уверен, че имаме гениите, с които да го реализираме. "

За да извърши своята задача, INSAIT възнамерява да развие проучвателен и просветителни стратегии на международно равнище, които обгръщат основите и приложенията на изкуствения разсъдък и компютърните науки. Подкрепата, която получава от българското държавно управление, международните софтуерни колоси и софтуерната промишленост в България, ще разреши на INSAIT да притегли учени от международна големина в тези области.

 

Амбицията на INSAIT e да образова идващото потомство визионери, висококвалифицирани откриватели и софтуерни водачи. Това ще насърчи най-хубавите млади гении да останат и да се върнат в страната, ще сътвори повече благоприятни условия за работа в района и ще обезпечи подобаваща среда за бизнесмени, сполучливи софтуерни стартъпи и партньорства.

Архитект на INSAIT е проф. Мартин Вечев от ETH Zurich, един от водещите учени в света на компютърните науки и изкуствения разсъдък. Проф. Вечев е притежател на голям брой интернационалните награди, в това число на премията " Джон Атанасов ” за достижения в региона на компютърните и осведомителните технологии (2009). Той е единственият българин притежател на две влиятелни награди на Европейския съвет за научни проучвания (3 милиона лв. през 2016 година и 4 милиона лв. през 2021 г.).

 

Проф. Вечев е също бизнесмен и създател на три сполучливи високотехнологични стартъпа, известни в интернационален мащаб. Изпълнителен шеф на института е инженер Борислав Петров, софтуерен бизнесмен, развил сполучлива кариера в Германия и Швейцария и завърнал се в България.

" Научноизследователската и просветителна активност на международно равнище е в основата както на всяка постоянна и конкурентна стопанска система, по този начин и на софтуерния напредък. Чрез този институт България става пионер в Източна Европа. Наша предпочитана цел е да съживим и трансформираме България.

 

Подобно на други западни институти, INSAIT има капацитет да окаже съществено въздействие освен върху развиването на стопанската система, обществената политика и образованието в България, само че и върху ролята и престижа на страната ", показа проф. Вечев.

INSAIT беше открит през днешния ден от министър-председателя Кирил Петков на особено събитие през днешния ден в зала 3 на НДК пред представители на академичната и бизнес общественост в България и посетители от чужбина.

 

Участие в него взеха президентът Румен Радев, федералният министър по стопански въпроси, обучение и проучвания и президент на Швейцария (2021 г.) Ги Пармелин, еврокомисарят Мария Габриел, министърът на образованието и науката професор акад. Николай Денков, министърът на нововъведенията и растежа Даниел Лорер, ректорът на Софийския университет Анастас Герджиков, президентите на водещите швейцарски университети ETH Zurich и ЕPFL, шефът на Гугъл AI Джеф Дийн, носителят на премията " Тюринг " ( " компютърният Нобел " ) проф. Шафи Голдвасер от MIT и Berkeley, нобеловият лауреат и мотор на израелската стартъп гражданска война Дан Шехтман и други.

 

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР