Техническият университет – филиал Пловдив е традиционният домакин на единадесетата

...
Техническият университет – филиал Пловдив е традиционният домакин на единадесетата
Коментари Харесай

ТЕХСИС 2022 дава шанс на 66 учени за световна изява

Техническият университет – филиал Пловдив е обичайният хазаин на единадесетата интернационална научна конференция " Техника, технологии и системи – ТЕХСИС 2022 “. Стартът е даден през 2009 година, а от 2015 година конференцията става годишна.

" Международната конференция ТЕХСИС е значима за нас, тъй като дава опция на научните служащи в Техническия университет – филиал Пловдив, както и на още учени от 21 университета в 13 страни да показват постигнатите от тях резултати в научно-изследователската, развойната и внедрителската действия. 

В този смисъл конференцията ТЕХСИС 2022 освен показва резултати, само че и намира отзив в гилдията на учените в инженерните дисциплини в целия свят. “ - изясни шефът на Техническия университет – филиал Пловдив проф. доктор Въльо Николов.

В актуалната конференция са позволени за присъединяване 66 отчета. Научните разработки се разискват в шест научни секции на ТЕХСИС 2022: Автоматика, системи за ръководство и роботика; Електротехника и електроника; Компютърна техника, информатика и комуникации; Машинно инженерство; Автомобилно и авиационно инженерство; Индустриален мениджмънт и дизайн. Още при показване на всеки теоретичен отчет, той се тества със профилиран програмен продукт против плагиатство. Учените не могат даже да употребяват свои предходни разработки, а наложително би трябвало да показват единствено ново научно знание.

" Всеки отчет минава през авансово рецензиране от програмния комитет на конференцията, в който са включени изтъкнати учени от 10 страни. През първите години имаше по-голям брой отхвърлени отчети. Сега такива има доста по-малко, тъй като нашите учени добиха опит по какъв начин да показват своите университетски познания и резултати по интернационален стандарт. “ - разяснява проф. Николов.

Научните разработки, показани в ТЕХСИС 2022 са и доста прецизна база за оценка на труда на българските учени, което въздейства върху размера на финансиране на научно-изследователската активност на университетите. През 2019 година оповестените отчети стартират да се индексират в международната база данни Scopus. " През 2021 година сключихме контракт и към този момент публикуваме отчетите от конференцията в издание на Американския институт по физика. “ - заключи проф. доктор Въльо Нииколов.

От 2021 година съвещанията в ТЕХСИС се организират on-line. Това дава опция изключително на задграничните участници да вземат участие дейно в научните разисквания, без да идват на място в Пловдив. Този опит уредниците от Техническия университет – филиал Пловдив ще употребяват и в идната научна конференция " Техника, технологии и системи – ТЕХСИС 2023 “.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР