Технически погледнато, принц Чарлз стана крал Чарлз III в момента,

...
Технически погледнато, принц Чарлз стана крал Чарлз III в момента,
Коментари Харесай

Най-любопитното, което знаем за коронацията на крал Чарлз III до този момент

Технически видяно, принц Чарлз стана крал Чарлз III сега, в който майка му, кралица Елизабет II, умря на 8 септември 2022 година Тази смяна в управлението на кралския дом се случва автоматизирано – макар че след това се организира гала.

Но от позиция на дължина, обсег, чудатост и общо взето всичко друго, церемонията не може да се съпоставя с коронацията, която бележи формалното встъпване на монарха като суверен. Тази процедура към този момент ще се организира в продължение на три дни – и в този момент ще забележим най-любопитното към нея, което знаем до този миг.

 Saint Edward's Crown

Короната на Свети Едуард

Самата коронация е планувана за сутринта в събота, 6 май (тоест, на Гергьовден). Крал Чарлз III и Камила, кралицата-консорт, ще водят по този начин нареченото „ Кралско шествие “ от Бъкингамския замък до Уестминстърското абатство. Там архиепископът на Кентърбъри ще организира религиозна работа, по време на която се чака крал Чарлз III да каже специфична клетва, да бъде коронясан с короната на Свети Едуард и да одобри коронационните регалии – жезъл, декориран със скъпоценни камъни, кълбо и лъжица.

Камила също ще бъде публично коронясана за кралица-консорт по време на церемонията. След това двойката ще поведе членове на кралското семейство и други основни фигури назад в Бъкингам в по този начин наречената „ Коронационна върволица “ и ще помаха на тълпите от балкона на двореца.

За коронацията на кралица Елизабет II през 1953 година в абатството са издигнати спомагателни трибуни, с цел да могат да участват повече от 8000 души. Освен в случай че краля в този момент не направи същото (което е малко вероятно), можем да чакаме лист с посетители по-близо до 2000.

Още през октомври Daily Mail споделя, че се чака цялата процедура да продължи малко повече от 1 час; тази на майка му продължава към 3. Това значи, че някои обичаи евентуално ще бъдат подценени или ускорени. Дрескодът също може да бъде по-малко официален; допуска се, че Чарлз може да се откаже от обичайните копринени чорапи и бричове като ги размени с военната си униформа.

 HRH Prince Charles 43 Allan Warren

Младият Чарлз в костюм

Антимонархическата група „ Република “ възнамерява кротичък митинг по случай коронацията на 6 май. Той ще се организира на площада на Народното събрание покрай Уестминстърското абатство.

„ Коронацията е тържество на наследствената власт и привилегия. Тя няма място в модерното общество “, сподели основният изпълнителен шеф на „ Република “ Греъм Смит пред Ройтерс. „ С цената си от десетки милиони лири, тази безсмислена театрална режисура е пестник за милиони хора, които се борят с рецесията с цената на живота. “

През вторият ден от коронационния уикенд – неделя – ще се организира голям концерт в замъка Уиндзор. Въпреки че съставът на „ международните музикални икони и модерни звезди “ към момента не е разгласен, дворецът дава обещание осъществяване на хор от разнообразни артисти от „ бежански хорове, хорове на Националната здравна работа, певчески групи на LGBTQ+ и на глухи хора. ” Ще има и светлинно шоу с дронове и лазери. В допълнение към излъчването на цялото събитие, BBC и BBC Studios ще раздадат няколко хиляди билета (подробностите за този развой остават неясни).

Всяка година от 2009 година насам организацията за обучение и обществена щедрост The Eden Project е хазаин на по този начин наречения Голям обяд – където в една неделя през юни всички се събират в своите общности, с цел да обядват дружно. Организацията отпразнува платинения празник на кралица Елизабет II със специфичен Голям юбилеен обяд – и в този момент възнамерява сходно събитие за коронацията.

 Queen Mary's Crown

Короната на кралица Мери Тек

Вместо да направи нова корона, Камила ще носи такава, основана за кралица Мери, брачната половинка на кралицата на Джордж V, през 1911 година Украшението за глава обаче няма да е напълно същото: някои от арките му ще бъдат отстранени и няма да включва спореният елмаз Koh-i-Noor. Историческият 105,6-каратов драгоценен камък в началото е бил взет от млад принц от Източноиндийската компания през 19 век и даден на кралица Виктория; от този момент е включен в короните, носени по време на английските коронации. Короната на Камила вместо това ще отдаде респект на кралица Елизабет II: диамантите Cullinan III, IV и V, които починалият монарх носеше като брошки, ще бъдат сложени в украсата за глава.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР