Техеран. В неделя сутрин земетресение с магнитуд 5.4 се случва

...
Техеран. В неделя сутрин земетресение с магнитуд 5.4 се случва
Коментари Харесай

Румяна Главчева, експерт сеизмолог: За по-малко от едно денонощие Иран е връхлетян от три земетресения с магнитуд над 5

Техеран. В неделя заран земетресение с магнитуд 5.4 се случва в провинция Хормозган. Повредени са здания в няколко села, без да предизвикват жертви. Активираното пространство е на дълбочина 15-22 километра (км) и генерира единствено трусове с магнитуд над 3. Максималният следващ трус е с магнитуд 4.9. Серията трусове има темперамент на рояк – състои се от близки по мощ събития, разяснява Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ, дълготраен началник на секция „ Сеизмология ” в Геофизичен институт (дн. НИГГГ-БАН) .
В ранния след обяд в северната част на планините Загрос – провинция Керманшах, на територия близка до границата с Ирак, става земетресение с магнитуд 5.8. Трусът е афтершок на пагубно земетресение от ноември 2017 (магнитуд 7.3). Земетресението от неделя основава условия за обилие от вторични земетресения, огромна част от които усетени. Иранската сеизмологична работа е записала в огнищната област до момента над 70 събития с магнитуд 2.5 и по-голям. Съобщава се за 287 ранени, на които е осъществена здравна обработка; двадесетина са арестувани в болнична конюнктура. От Ирак няма информация за ранени. Засегнати са 43 села, изцяло разрушени са 101 къщи.
В понеделник, един час и 9 минути след среднощ, в югоизточната провинция Керман се осъществя трето мощно земетресение (илюстрация). Магнитудът, оценен в Европейския център и, без значение, от сеизмологичния център на Американски геоложки изследвания, е 5.5 (5.8 съгласно Иранския сеизмологичен център). Епицентърът е на към 35-40 км източно от град Керман и на към 1100 км южно от Техеран. В идващото денонощие са регистрирани не повече от 10 вторични труса с магнитуд сред 2.5 и 3.0. Дълбочините на източниците не надминават 10 км. Това обуславя и вероятно съществуване на повреди. Жителите в епицентралната зона, разбудени от силата на разтърсването, са се втурнали в суматоха отвън домовете си, след което са пренощували навън. Съгласно известия на локални медии към 40 наранени от земетресението села са изпратени избавителни екипи. Иранската организация IRNA оповестява за минимум 79 души ранени, потърсили помощ в лечебни заведения в Керман. Според Кувейтски източник броят на ранените е 91. Мухамад Сабери, началник на центъра за незабавна помощ на провинция Керман осведоми, че единствено седем от ранените са приети в болница заради костни фрактури.
И по този начин, на територията на Иран единствено за 16 чáса на разнообразни места се осъществят три трусове, създаващи боязън и суматоха у хората и повреди в постройките. И към всяка наранена провинция се изпращат избавителни отряди. Ще има ли България запас да се оправи с две бедствени събития, появили се по едно и също време в разнообразни сектори от територията?
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР