Техеран. Правителството на Великобритания неколкократно е търсило помощ от Вашингтон,

...
Техеран. Правителството на Великобритания неколкократно е търсило помощ от Вашингтон,
Коментари Харесай

Anadolu: Великобритания е търсила помощта на САЩ за да отстрани Мосадек от властта в Иран

Техеран. Правителството на Англия неколкократно е търсило помощ от Вашингтон, в напъните си да смъкна от власт някогашния ирански Министър-председател Мохамед Мосадек през 1952-53 година, съобщи Anadolu Agency, базирайки се на разкрити документи на Държавния департамент на Съединени американски щати, които бяха оповестени във вторник (08.08).
Документите на Държавния департамент бяха оповестени от Националния списък по сигурността към Университета Джордж Вашингтон. Те потвърдиха спекулациите, че Лондон, а не Вашингтон, е главния основател в заговорите за свалянето на иранския Министър ръководител Мохамед Мосадек от власт преди близо 65 години.
Заговорът, който нормално е именуван по кодовото си име, обещано му от Централно разузнавателно управление на САЩ – „ Операция Аякс “ – насърчи продължителното иранско съмнение за американската и западната активност в Близкия Изток.
Лондон е отправил няколко молби за свалянето на Мосадек, посредством прелом, съгласно документите, само че Вашингтон в началото е отказал да взе участие, частично, тъй като се е надявал да подписа преференциална петролна договорка с иранския водач, откакто той е национализирал петролната промишленост в близкоизточната страна, преди този момент принадлежаща на Англия.
Англия е отправила първата си молба, в писмена форма, на 8 октомври 1952 година Освен това, британците са провели три срещи с американските си сътрудници, с цел да разискват въпроса, само че това не е било задоволително с цел да ги убеди да се включат в акцията.
„ Не би трябвало да изключваме този вид дефинитивно, само че ние избираме да не влизаме в „ Комбинирано обмисляне “ за такова деяние в този миг, “, написа Хенри Бироуд, помощник на Държавния секретар на Съединени американски щати за Близкия Изток до своя висшестоящ, наблягайки, че напъните на Вашингтон би трябвало да се насочат към сключването на договорка с Мосадек.
Втори документ, от 3-ти декември 1952 година, дава доклад за среща сред началника на Бироуд, заместника на Държавния секретар – Фрийман Матюс и английския външен министър Сър Кристофър Стийл, проведена по избор на Стийл.
Матюс, дружно с още трима чиновници на ведомството, е изразил песимизъм по отношение на английския проект и е декларирал на Стийл, че Съединени американски щати „ работят по нов метод “ към Мосадек.
„ Казах, че към този момент не сме подготвени да отхвърлим изцяло концепцията за прелом, само че мислим, че би трябвало да бъде изработен най-малко още един опит за стигане до петролна договорка с Мосадек “, е докладвал Матюс.
Той е добавил, че „ са се разбрали да не подхващат деяние в този миг, само че ще имат поради предлагането. Освен това, е достигнато единодушие, да не се водят повече диалози сред Централно разузнавателно управление на САЩ и английските служби по въпроса, до ново разпореждане “.
Централно разузнавателно управление на САЩ въпреки всичко взима присъединяване в напъните по свалянето на Мосадек, което се случва през август 1953 година, когато на власт е подложен Шаха на Иран Мохамед Реза Пахлави.
Западната намеса стана главен тласък за настроенията против Пахлави, които доведоха до неговото изпъждане през 1979 година, когато избухна Ислямската Революция.

Превод и редакция: Иван Христов

Още военни вести четете в профилираното издание на Фокус " Военни вести "
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР