Тече процедура за изграждането на кухня майка за деца на

...
Тече процедура за изграждането на кухня майка за деца на
Коментари Харесай

Варна ще има първата в страната кухня за деца на специални диети

Тече процедура за построяването на кухня майка за деца на характерен хранителен режим във Варна. Това заяви за Медийна група " Черно море “ изпълнителният шеф на " Ученическо и столово хранене “ доктор Божанка Георгиева. В момента сме на фаза " Технологичен план “. Според него потенциалът на кухнята, която ще е първа в страната, ще е за 250 – 300 деца с разнообразни болести. Парите за построяването й ще бъдат заложени в бюджет 2019 на общината, като се чака обектът да бъде приключен до края на идната година, предвижда доктор Георгиева.  

Тя напомни, че кухнята майка ще бъде построена на територията ма МГ " Д-р Петър Берон “, за което Общинският съвет във Варна даде на общинското дружество столовата и кухнята на образователното заведение. Ние разработихме съгласуван с условията софтуерен план и го предоставихме за координиране в Областната дирекция по сигурност на храните във Варна. Предстои Общински съвет да вземе решение за финансиране на обекта. След като това стане, ще стартира стадий за изцяло планиране на новата кухня майка, каквито са условията на Закона за устройство на територията, сподели още доктор Георгиева. 

Тя уточни, че сега общинските предприятия " Ученическо и столово хранене “ и " Комплекс за детско хранене “ обезпечават по пилотна стратегия на общината безглутинови и безказеинови диети за към 165 варненски деца и възпитаници. Броят на подрастващите, нуждаещи се от характерни хранителни режими, обаче пораства – има значително малчугани с чернодробни, бъбречни, стомашно-чревни и други болести. Това наложи построяването на сходна кухня майка, изясни доктор Георгиева. С нейното стартиране в употреба, което се чака в края на 2019 година, качеството и успеваемостта на характерните диетични ястия ще се усили доста, бе безапелационна тя. 

Мненията дали обещано дете се нуждае от характерен хранителен режим ще дават не родителите, а фамилните лекари, педиатрите или други медицински експерти, имащи отношение към съответното заболяване.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР