Театралното изкуство възниква в Древна Елада. В началото са започнали

...
Театралното изкуство възниква в Древна Елада. В началото са започнали
Коментари Харесай

На 27 март честваме Международния ден на театъра

Театралното изкуство поражда в Древна Елада. В началото са почнали да се изнасят пиеси по време на празниците в чест на Дионис.

На 27 март честваме Международния ден на театъра.

Традицията е стартирана през 1962 г. с решение на Деветия конгрес на Международния сценичен институт към Организацията на Организация на обединените нации по въпросите на образованието, науката и културата (ЮНЕСКО).

Проявите, свързани с този ден, са както огромни театрални събития, по този начин и напълно интимни празнувания на любовта към магията на театъра. Автор на първото обръщение за Деня на театъра през 1962 година е огромният френски създател Жан Кокто.

Театралното изкуство поражда в Древна Елада. В началото са почнали да се изнасят пиеси по време на празниците в чест на Дионис.

Характерна линия за древногръцкия спектакъл е това, че всяка пиеса включвала най-много трима артисти и то единствено мъже. Всички те са носели маски, които им разрешавали да играят няколко функции едновременно.

А Древен Рим театъра е трансформирал своя образ – нараснал се е броят на актьорския състав и към този момент измежду актьорите се появили и дами. В Средновековието смяната на историческата конюнктура подготвя към промени в културната среда.

Разпространението на религията във всяка една сфера на живота трансформира и театралното изкуство.

По това време се играят най-вече пиеси с набожен темперамент, които имат за цел да проповядват избрани идеали.

Истинският разцвет в разнообразието на театралната сцена се доближава през 20-ти век. Нови стилове, синтез на нови и остарели театрални форми, авангардни театрални течения, пиеси, инспирирани от изменящата се всекидневно житейска сцена.

От времето на Древногръцкия спектакъл до през днешния ден магията на театъра притегля милиони хора по света – в тъмната зала на светлата сцена струи животът.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР