Театър Кредо отбелязва своя 30-годишен юбилей през 2022 г. 30-годишен

...
Театър Кредо отбелязва своя 30-годишен юбилей през 2022 г. 30-годишен
Коментари Харесай

Театър Кредо тръгва на юбилейно турне

Театър " Кредо " отбелязва своя 30-годишен празник през 2022 година 30-годишен празник чества и първият му театър - " Шинел " по Гогол, знаков театър в българския и международния спектакъл, спечелил овациите на рецензията и на три генерации фенове у нас и по света.
Нина Димитрова и Стелиян Радев по време на гостуването на Театър " Кредо " на фестивал в Жежув, Полша, Снимки Архив на Театър " Кредо "

Турнето стартира през май и юни в Бургас, Русе, Силистра и Добрич. Бургаската аудитория може да гледа хитовия театър на 16 и 17 май на сцената на Държавния куклен спектакъл от 19,30 ч. Русенските фенове може да го видят в три следващи вечери - на 15, 16 и 17 юни, в Държавния куклен спектакъл в града от 19 ч. На 20 юни спектакълът гостува в Драматично-кукления спектакъл в Силистра от 19 ч., а на 22 юни - в Държавния куклен спектакъл в Добрич от 19 ч.
Юбилейното турне на " Шинел " се осъществя с финансовата поддръжка на Националния фонд " Култура " по плана " кредО!шинел! " по програмата " Едногодишен грант ". По същия план до края на 2022 година са планувани и други начинания за отбелязване на юбилея на театъра и на спектакъла.
Юбилейната година на " Шинел " приключва през ноември със специфичното зрелище в Театър 199 " Валентин Стойчев " в София, където спектакълът се играе от 1993 година до през днешния ден. Там се играят още два дълголетни спектакъла на Театър " Кредо " - " Каквото направи дядо, все е хубаво " по Андерсен и " Дневникът на един вманиачен " по Гогол.
Нина Димитрова, основателка и артистичен шеф на Театър " Кредо ", актриса и режисьорка, е участничка в " Шинел " от основаването му до през днешния ден. Тя следва своя театър по целия свят в продължение на 30 години и счита предаността към него за своя задача: " Един знаменит публицист споделя: " Лошата книга развлича публиката, междинната влияе на възприятията, най-хубавата книга озарява пътя. Не знам дали моята може да извърши най-малко една от тези три задания, само че сигурно моята цел е да огрявам пътя. " И аз това се пробвах да върша с моя " Шинел " в продължение на 30 години - да огрявам пътя. Доколко съм съумяла, могат да кажат единствено тези, които са гледали спектакъла - тук и по света. "
От основаването му до 2012 година в " Шинел " играе актьорският тандем Нина Димитрова и Васил Василев-Зуека, които дружно със Светлозар Гагов и Майа Петрова са и основатели на спектакъла. От 2013 година до през днешния ден нов креативен тандем в " Шинел " разнася славата на българската просвета и спектакъл по света - Нина Димитрова и Стелиан Радев.
За приноса към популяризирането на българския спектакъл по света през 2008 година Съюзът на артистите в България присъжда на Театър " Кредо " специфична премия " Икар ". През 2009 година театърът е номиниран за европейската премия " Нови театрални действителности ", връчвана от Европейската комисия на създатели, трансформирали европейския и международния спектакъл със своите нововъведения в региона на театралното изкуство.
" Шинел " по Гогол на Театър " Кредо " има неповторима история. Той е най-дълго играният театър в българския спектакъл и най-аплодираният и награждаван български театър по света в продължение на 3 десетилетия. От премиерата му на 6 ноември 1992 година на камерната сцена на Младежкия спектакъл в София до през днешния ден той има над 600 представления, изиграни на 9 езика, на над 200 интернационалните фестивала по света и е отличен с 14 интернационалните награди. Обявен е от съветската рецензия за " едно от най-забележителните събития в европейския спектакъл в края на XX век " и е първият интернационален посетител на световноизвестните съветски театрални награди " Златна маска " (1997).
" Шинел " е единственият български театър, игран в Барбикан център, Лондон (2000), където е отличен с 5 звезди от водещи английски издания, сред които вестник " Гардиън ", който слага " Шинел " в класацията " Топ 5 " на най-хубавото в лондонския сценичен плакат по време на двуседмичното посещение на спектакъла в английската столица. " Шинел " е един от двата спектакъла в историята на българския спектакъл, станали шлагер на най-големия международен конгрес на изкуствата - Единбургския фестивал. По изключение от правилото на този мега международен фестивал, " Шинел " е поканен да гостува наново. Поканата е отправена персонално от шефа на " Визитинг артс " - английската институция, подкрепяща гостуванията на задгранично изкуство на острова. " Визитинг артс " поддържа финансово и двете гостувания на Театър " Кредо " на фестивала през 1996 и 1997 година И при двете си гостувания " Шинел " получава оптималния брой от 5 звезди на рецензията на вестник " Скотсмен " и е в класацията " Топ 20 " на сп. " Лист " на най-хубавото на Единбургския фестивал.
" Шинел " е първият и нерядко единственият български театър в програмата на огромни международни фестивали в Южна Корея, Русия, Япония, Чили, Белгия, Финландия и други, научи ДУМА от Нина Димитрова.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР