Те заснемали музикален клип, когато били нападнати. Въоръжени маскирани мъже

...
Те заснемали музикален клип, когато били нападнати. Въоръжени маскирани мъже
Коментари Харесай

Масовото изнасилване на манекенки край Йоханесбург: Кои са зама-зама и защо ги подозират?

Те заснемали музикален клип, когато били нападнати. Въоръжени маскирани мъже принудили филмовия екип да легне на земята, след което постъпили изключително брутално: осем от членовете на екипа били манекенки - млади дами на възраст сред 19 и 35 години. Всички те били изнасилени грубо, някои от дамите - до 10 пъти, като половите издевателства траяли часове. " Затворих очи и започнах да рева, когато видях какво вършат с моята другарка. Непосредствено по-късно започнаха да изнасилват и мен ", споделя по-късно една от жертвите на бруталното закононарушение.

На финала нападателите прибрали скъпите движимости и апаратурата на екипа и изчезнали в незаконните златни мини, които в действителност са от дълго време затворени. Полицията пристигнала на мястото на престъплението час по-късно, само че съумяла да залови обвинените. Двама от тях били убити, а общо арестуваните са повече от 120. Междувременно седмина са упрекнати в обезчестяване, само че локалните поданици начаса се впускат да търсят и други обвинени. В резултат избухва трупан с години яд, разбъркан с изобилна доза ксенофобия, защото локалните са уверени, че причинителите са така наречен " зама-зама ".

Взривоопасно

" Зама-зама " - това са незаконните златотърсачи, които търсят злато във към този момент закритите мини. В случая мини е много пресилено - всекидневно става дума за дупки в земята, под които има пещери, където може би се намира още някакво злато. Мините от този тип в покрайнините на Йоханесбург, който е най-големият град в Южна Африка, са хиляди.

Около две трети от така наречен " зама-зама ", които копаят в тези мини, са незаконни имигранти от Лесото, Зимбабве, Мозамбик и Малави. Има обаче и южноафриканци, останали без работа след затварянето на мините. Междувременно " зама-зама " са основали същинско редом общество към мините, в което важат техните лични закони.

Голяма е вероятността " зама-зама " фактически да са направили бруталното закононарушение, само че досега виновността им не е потвърдена. Местните поданици обаче са уверени в правотата си - и не бездействат. Въоръжени с тояги и чукове, те нахлуват в колибите на " зама-зама ", изхвърлят покъщнината им и ги подпалват. Много от незаконните мини са в това време засипани.

" Не можем да постъпим иначе - би трябвало да действаме, откакто полицията не подхваща нищо ", споделя локална жителка. А представител на ръководещата партия АНК съобщи: " Започнахме лов на незаконните чужденци. Те към този момент не трябва да се усещат сигурни в Южна Африка ". Но и той не загатна, че към 30 % от така наречен " зама-зама " са южноафриканци. В последните дни полицията с огромни старания съумя да предотврати линчове.

" Изнасилвания всеки ден "

Местните поданици упрекват полицията, че от години не подхваща нищо против незаконните златотърсачи. " Тук, в нашата община, изнасилванията са надали не нещо обикновено. Случват се всекидневно ", твърди локална жителка. В множеството региони обстановката е толкоз рискова, че локалните сами са си наложили вечерен час от 18:00 нататък.

Има даже обвинявания, че полицията получава подкупи от " зама-зама ", с цел да прикрива закононарушенията им. Според локалните точно златотърсачите са отговорни за извънредно високата даже за южноафриканските мащаби престъпност към незаконните златни мини.

Според формалната престъпна статистика в Южна Африка на всеки 12 минути се случва обезчестяване. В реалност обаче тези закононарушения са доста повече, защото за голямата част от тях не се оповестява.

Събирането на доказателствата за бруталното обезчестяване на осемте манекенки ще продължи още няколко дни, организират се и ДНК-анализи. Президентът на Южна Африка Сирил Рамафоса осъди ужасяващото действие, само че предизвести да не се пристъпва към разпра.

Статията е оповестена
 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР