Те се молят на един и същи Бог, но вървят

...
Те се молят на един и същи Бог, но вървят
Коментари Харесай

Какво разделя католиците и протестантите?


Те се молят на един и същи Бог, само че вървят по разнообразни пътища, даже по Коледа. Разликите сред протестанти и католици може и да не се набиват на очи незабавно, само че са значим детайл в историята на двете християнски общности.

Коледните ритуали на Римокатолическата и на Протестантската черква съвсем не се разграничават. И въпреки всичко, в случай че католиците отслужват коледната меса в среднощ на 24-и декември, то при протестантите службата може да стартира още в следобедните часове. Католиците не признават втория ден на Рождество - 26-и декември, а празнуват паметта на Свети Стефан.
Редакцията предлага
В, страната на Реформацията, сред протестанти и католици в продължение на епохи е тлеела дълбока омраза. Многобройните обществени осъждания на другия, битките и войните на религиозна основа могат да се проследят исторически през вековете.

С Реформацията, която стартира при започване на 16-и век, стартира разцеплението на църквата на две религиозни общности - католическа и протестантска. Желанието на католическия духовник (1483-1546) да реформира " своята " черква не се извършва. Поради това през 1517-а година той закачил своите 95 тезиса на вратата на църквата във Витенберг, за което обаче няма исторически доказателства. Лутер подлага на критика църковната търговия с индулгенции, която съгласно тогавашната теория дава опция на вярващите да изкупуват греховете си.

. Въпреки това някои значими разлики остават. Ето част от тях:

1. Разбирането на Библията

Католицизмът и протестантството имат разнообразни разбирания за смисъла и престижа на Библията. За протестантите още от времето на Лутер е ясно, че " Sola Scriptura " - свещената книга - е единственият източник на Божието слово. Католиците от своя страна вярват, че единствено Библията не е задоволителна и че наред със Светото писание римокатолическата традиция също е наложителна за християнте. 

2. Разбирането за църквата

. Докато зародилите в следствие от Реформацията църкви се възприемат като равностойни, макар разликите посред им.

3. Папата

Протестантите не са толерантни по отношение на папата. Според тях. Католиците от своя страна виждат в папата правоприемник на деятел Петър, респективно избрания от Исус Христос началник на тяхната черква.

4. Разбирането за постовете

Според католическите разбирания посредством ръкополагането епископите, свещениците и дяконите получават особено предопределение от Бога за своята активност. Затова свещеникът стои над католическите миряни. Ръкополагани могат да бъдат само мъже.

Главата на Римокатолическата черква папа Франциск не е приет от протестантите

Протестантската черква пък не преглежда духовната работа като ръкополагане на личността, а като функционалност, която Бог изначално е планувал за индивида. И е допустимо тя да бъде възлагана на всеки един набожен - в това число на дамите.

5. Евхаристията или Светото причестяване

Евхаристията или Светото причестяване е това разбиране, което пресъздава гибелта и възкресението на Исус Христос. То произтича от последната вечеря на Исус Христос с неговите възпитаници в навечерието на неговото разтягане на кръста. Католическата Евхаристия може да бъде водена единствено от ръкоположен духовник - единствено той може да трансформира хляба и виното в тяло и кръв на Христос. На церемонията некатолици не се позволяват.

А в протестантството всеки покръстен е добре пристигнал на церемонията и може да я води. Католиците виждат в ритуала непрекъснатата възстановка на саможертвата на Исус Христос. За протестантите тя съставлява просто възпоменание на гибелта му и неговото следващо възкресение.

6. Тайнствата

Според римокатолическата черква има седем свещени дейности, така наречен седем тайнства. Това са кръщение, миропомазване, причестяване, смирение, брак, ръкополагане и елеосвещение (за изцеряване на телесни заболявания и душевни немощи).

В алпийския град Оберамергау в Бавария всеки 10 години вършат представления за последните седмици от живота на Исус Христос

За протестантите тайнствата са единствено две: кръщението и Евхаристията. Според техните разбирания това са символно-ритуални дейности, посредством които Бог сплотява и благославя хората.

7. Почитта към Мария и светиите

Католиците почитат Мария, майката на Исус, като " небесна кралица ", отъждествявайки я по доста способи с нейния наследник. Една от обвързваните с нея канони е спасението ѝ от първородния грях. Католическата черква уважава и светии - над 4000. Вярващите очакват от тях чудеса и се кланят пред техните мощи.

Протестантството отхвърля католическите канони за Мария като небиблейски. По същата причина се отхвърля и почитта към светците. Реформаторското схващане гласи, че всеки би трябвало да се обръща непосредствено към Бога в своите молебствия.

8. Безбрачието

Обетът за безбрачие и полово самоограничение е прочут от всички огромни международни религии. За католическата черква целибатът е наложителен за свещениците, монасите и монахините..

За разлика от тях протестантите отхвърлят безбрачието като обвързване. Мартин Лутер е призовал за премахването му още през 1520-а година, а единствено пет години по-късно се е оженил за някогашната монахиня Катарина декор Бора.

Вижте и това видео на Дъждовни води: 
Папата идва. " Това е знамение! Велико знамение "
 
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР