Те събраха кандидатите за кмет на София и ги попитаха

...
Те събраха кандидатите за кмет на София и ги попитаха
Коментари Харесай

Младите гласоподаватели, които карат политиците да мислят за тях

Те събраха претендентите за кмет на София и ги попитаха какво ще създадат за младежите. С това съумяха да образоват и публиката, и самите претенденти по проблемите на младежката политика в България. Това са хората зад Лигата на младите гласоподаватели, които влизат в рубриката Човек на деня.

Над 300 души са напълнили Аулата на Софийския университет „ Св. Климент Охридски “ . Повечето от тях са студенти и младежи, а повода да са тук в октомврийската вечер е първият спор, който събира на едно място петимата претенденти за кмет на София с най-големи шансове да завоюват.

На сцената седят Антон Хекимян от ГЕРБ, Васил Терзиев от ПП-ДБ и „ Спаси София “, Ваня Григорова от Българска социалистическа партия, Вили Лилков от „ Синя София “ и Деян Николов от „ Възраждане “. Те обаче не си приказват общо за ръководството на столицата. Дебатът им е фокусиран върху политиките за студентите и младежите.

Кандидатите разискват задържането на младежите в София, младежкото присъединяване в локалната политика и потребността от повече юношески пространства. Прокрадват се обаче и по-провокативни тематики, които провокират смях в залата - като въпрос към претендента на „ Възраждане “ дали ще контролира нощните заведения в Студентски град .

Причината номинираните да приказват тъкмо за това е Лигата на младите гласоподаватели - мрежа от три организации на младежи и студенти, с която те целят да слагат младежките политики в центъра на предизборните акции. Именно те стоят зад дебата сред петимата претенденти в навечерието на локалния избор на 29 октомври .
 Кандидатите за кмет на София на спор за юношески политики, проведен от Лигата на младите гласоподаватели
„ При политическата рецесия, която се случва през последните години, видяхме изгода от това да се обединим към концепцията за Лигата - без значение дали става въпрос за локални, или парламентарни избори “, споделя за Свободна Европа Александра Гайтанджиева , която е измежду уредниците на събитието.
Какво е Лигата
Лигата на младите гласоподаватели е самодейност на Националния юношески конгрес (НМФ), Студентския клуб на политолога (СКП) и Студентската асоциация за проучване на интернационалните връзки (САИМО).

Младежите и студентите в тези структури провеждат открити срещи с представители на водещи политически сили преди избори, като съществена тематика са политиките, ориентирани към младежите, и тяхното присъединяване в обществения живот.

Това е третото издание на самодейността, откакто сходни диспути с претенденти за народни представители се организираха преди последните два парламентарни вота - на 2 октомври 2022 година и на 2 април тази година.

Целта на тези събития в границите на Лигата е „ да повдигнем въпроса за това къде е мястото на младежите в изборите и в процеса по взимане на решения “, споделя Александра, която е и председателка на САИМО.

Тя прибавя, че същите въпроси би трябвало да се слагат и пред политиците, с цел да се замислят те каква отговорност поемат, когато съставляват младежите и студентите.
 Александра Гайтанджиева
„ Различното в настоящето издание е, че самодейността залага и на доста сериозна осведомителна акция в обществените мрежи за същността на локалната власт и нейните функционалности “, прибавя Ивайло Илиев , заместник-председател на СКП. „ Обясняваме тематиките на понятен език от младежи за младежи. “
Дебатът за София
Първоначално уредниците се съмняват, че ще съумеят да съберат петимата претенденти с най-големи шансове за София в общ спор. Преговорите за такива събития са сложни, а предизборните щабове се двоумят дали да се съгласят.

В акцията до момента някои медии поканиха водещите претенденти на спор, само че самите номинирани отказваха.

Затова и проектът на хората зад Лигата изначало е да заложат на осведомителната част. Ако ще вършат спор, чакат той да бъде най-вече сред двама кандидати за кметското място

„ После взехме решение да предприемем този риск и се заехме да организираме огромен спор за София “, споделя Александра. Според Ивайло петимата претенденти за столицата са се отзовали точно на поканата на Лигата, тъй като са видели опция преди всичко да убедят младежите да гласоподават, а на второ - да ги завоюват със своите оферти за политики.

„ Големият интерес пристигна от това, че беше първият спор, който не беше единствено сред двама души или изявление с един претендент “, споделя Александра и прибавя, че провеждането на дебата онлайн в допълнение е привлякло младежите. Те получават опция за по-близък допир с претендентите и могат да завържат диалог с тях и да им зададат въпроси - нещо, което дебатите по малкия екран не могат да възпроизведат.

Въпреки това е огромен ползата и към на дебата в обществените мрежи.
 Ивайло Илиев
Ивайло прави оценка събитието като доста сполучливо. „ Имаше остри и духовити реплики, само че се чуха и доста градивни хрумвания, влезе се в действителен разговор сред претендентите по съответни политики “, прибавя той.

Дебатът сред петимата не е единственото събитие от настоящето издание на Лигата на младите гласоподаватели. Александра, Ивайло и техните сътрудници към този момент са провели среща сред Васил Терзиев и представители на юношески организации. Такива срещи предстоят и с претендентите за кмет на София от ГЕРБ и „ Възраждане “ през идната седмица.

„ Освен това публикувахме отворено писмо, в което призовахме организации от други обитаеми места да се причислят към нашата самодейност и да провеждат такива диспути сред претендентите за кметове и общински съветници в техните райони “, споделя Александра.

Така ще се организира спор сред претендентите за кмет на Шумен , а младежките структури на НМФ ще провеждат осведомителни събития в още няколко града.
Защо би трябвало политиците да приказват за младите
Според Александра младежките политики са въпрос, който извънредно рядко се визира - както от централната власт, по този начин и на локално равнище. Много общини нямат юношески общински препоръки и мъчно може да се чуе гласът на младежите.

„ Когато тези тематики се адресират на толкоз високо равнище, самите политици получават осведоменост за това от какво в действителност се нуждаят младите “, споделя Александра.

„ И вместо да приказват единствено за учебни заведения и университети, политиците стартират да схващат неналичието на пространства, в които да се събират младежите, или неналичието на благоприятни условия те да взимат присъединяване в процеса по взимане на решения. “

„ Младежките политики постоянно са влизали в някакъв коловоз на популизма “, прибавя Ивайло. „ Партиите и обединенията обръщат някакво фиктивно внимание на младежите. Често се смесват обособените политики - за младите и за студентите “, споделя още зам.-председателят на СКП. Но при всички положения съгласно него говоренето за младите остава единствено предизборно.

„ Затова беше значимо за нас дебатът да сложи базата, на която след изборите младежите в столицата да могат да търсят директна отговорност от определения кмет по отношение на съответни политики, които той е декларирал пред тях, че ще извърши “, прибавя Ивайло.

Така съгласно уредниците Лигата на младите гласоподаватели се трансформира в една изпитна сесия на политиците пред студентите и младежите. А те освен ще впишат оценките си в бюлетините на 29 октомври, само че и ще търсят отчетност от хората, които са избрали да ги съставляват.
 Обяснено. Какво вършат общинските съветници  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР