Те са тихи, удобни, екологични и икономични. Доколко подбудите на

...
Те са тихи, удобни, екологични и икономични. Доколко подбудите на
Коментари Харесай

Бум на вноса на електрически и хибридни автомобили у нас

Те са тихи, комфортни, екологични и икономични. Доколко подбудите на българите да се снабдят с електрически автомобил произтичат от блян към запазване на околната среда или са по-скоро финансови, не е ясно. Но едно е несъмнено – те от ден на ден се ориентират към зелената подвижност. 
Една на всеки 100 коли у нас е напълно електрически или хибридно задвижвана. Интересът е толкоз огромен, че в последно време се заприказва за същински взрив в търсенето. По данни на Министерство на вътрешните работи, за една година покупките на електрически коли са скочили с 82% и в този момент по пътищата на България се движат 4614 коли напълно на ток, дружно с още към 25 хиляди хибридни коли, чийто импорт пък се е нараснал с 58%.
В момента, в случай че човек желае да придобие возило на ток, ще би трябвало да изчака до Нова година – складовете са изпразнени, оповестяват от Индустриален клъстер " Електромобили ".
Условията за прилагане на ековозила непрекъснато се усъвършенстват. Зарядните станции в страната са към 650, появяват нови и нови. Освен това, може да заредите електрическия автомобил в гаража си за по-малко от 2-2,50 лева, като с едно зареждане за тази сума ще изминете най-малко 100 километра.
Все по-актуални стават и споделените електрически автомобили. Калин Цвятков, студент в СУ „ Климент Охридски “, и неговите другари постоянно се придвижват из София с електрическа кола чартърен. Отключването става посредством особено приложение за смарт телефон. Според Калин с нея шофирането из града е доста комфортно – тези коли са леки и пъргави, с тях елементарно и бързо стигаш до всяка точка и можеш да паркираш в центъра, без да плащаш за зони. И още:
" По-евтино е от това да си вземеш такси, може би на половина, а и е по-бързо. Ти си познаваш пътя, не се постанова да обясняваш адреса на водач. Но въпреки всичко би трябвало да си внимателен, тъй като в случай че я удариш, ще има проблем.
Трябва и да провериш дали всичко е на място, дали кабелът за зареждане е разполагаем и действа и прочие Това е отговорност. В София е доста елементарно да се придвижваш по този начин. Но си има правила, да вземем за пример в някои квартали не можеш да паркираш гратис на друго място, с изключение на на зарядна станция. Идеята е човек като се прибира у дома, да остави возилото да се зареди за идващия ползвател. "
Европа се готви дефинитивно да се раздели с мотора с вътрешно горене. Очаква се това да стане до 2030 година, като за задачата към този момент се отделят съществени средства за директни финансови тласъци на жителите. У нас, при покупка на нов електрически автомобил, притежателите не употребяват отстъпка от Данък добавена стойност, само че пък са освободени от локален налог.
Зелените возила обаче към момента са приблизително с 50% по-скъпи от стандартните. Но на фона на непрекъснато падащите им цени и внезапното повишаване на колите с вътрешно горене, екоавтомобилите към този момент не се възприемат като разкош или волност.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР