Те са изключително добри плувкини и благодарение на това умение

...
Те са изключително добри плувкини и благодарение на това умение
Коментари Харесай

Историята на две сирийски сестри

Те са извънредно положителни плувкини и с помощта на това умеене избавят себе си и 18 други бежанци от сигурна гибел. Днес, близо две години по-късно, сирийските сестри Сара и Юсра живеят в Германия. Ето тяхната история:
" Казвам се Сара Мардини и пристигам от Сирия. Аз съм една бежанка, която е извънредно признателна на Германия за нейната благотворителност " - с тези думи младата сирийка стартира речта си по време на конгрес, провел се в Хамбург в навечерието на срещата на Г-20. По това време из улиците на Хамбург ври и кипи от митинги, само че в залата, където приказва Сара, всички слушат със спотаен мирис вълнуващия ѝ роман, написа ДАРИК.

„ Благодарение на тази благотворителност в този момент мога да оказвам помощ на други бежанци да получат обучение - например в учебните заведения, които построяваме в Гърция ”. Защо тъкмо Гърция? Може тъй като тази страна играе съдбовна роля в живота на Сара и по-малката ѝ сестра Юсра. Без двете сирийски девойки, 18 други бежанци в никакъв случай нямаше да доближат избавителния бряг на остров Лесбос.
Онази нощ през 2015
През август 2015 двете сестри, които по това време към момента са малолетни, бягат от войната в родината си Сирия, където са били състезателки по плуване в сирийския национален отбор. От Дамаск двете девойки се трансферират в Йордания, а оттова - в турския град Измир, където се вземат решение на рисковано пътешестване по море до гръцкия остров Лесбос. Когато препълнената лодка внезапно започва да потъва, двете плувкини взимат нещата в свои ръце. Сара и Юсра скачат в морето и в продължение на часове плуват из нощната тъма, като на смени теглят след себе си лодката с останалите пасажери.

Тази героична постъпка избавя 18 други бежанци от сигурна гибел, а двете сестри притеглят вниманието на медии по целия свят - внимание, което в този момент желаят да употребяват за разпространение на уговорката си в интерес на бежанците. По-малката от двете сестри - Юсра - закупи популярност и около присъединяване си в Олимпийските игри в Рио през 2016 година, където момичето беше част от първия и единствен до момента тим от бежанци.

„ Искам всички да чуят посланието им. А то е, че бежанците са напълно естествени хора, които обаче са имали нещастието да преживеят ужасяващи неща ”, съобщи Юсра при започване на тази година, която беше определена за специфична пратеничка на Върховния комисариат на Организация на обединените нации за бежанците.
" Всеки би трябвало да има опция да преследва фантазиите си "
„ Ако им се даде опция, бежанците са способни да реализират невероятни неща ”, споделя 19-годишната Юсра. И го потвърждава със личния си житейски път. Същото важи и за сестра ѝ Сара, която тази есен стартира следване в Берлин. " Смятам, че всеки, без значение от кое място идва, би трябвало да има опция да живее в сигурност и да преследва фантазиите си ”, съобщи Сара пред хилядите гости на форума в Хамбург. Тя и сестра ѝ издигат глас в отбрана на всички хора със орис като тяхната. Дали този глас беше чут от международните водачи, събрали се в Хамбург за срещата на Г-20?
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР