Те са едни от най-интересните жени в България, известни със

...
Те са едни от най-интересните жени в България, известни със
Коментари Харесай

Най-зловещите адреси в България: Домовете, в които са станали страховити самоубийства

Те са едни от най-интересните дами в България, известни със светския си метод на живот, достижения в интелектуалната сфера, бурни любови и непокорен дух. Животът на тези дами обаче завършва прибързано и трагично, написа каналът на във vbox7.  Ето едни от най-зловещите самоубийства на известни персони и тяхната история:

Лора Каравелова

Красива, възпитана и умна, Лора е щерка на Петко и Екатерина Каравелови . Учила е в католически интернат в Париж, а по-късно в Белгия. Лора е една от най-популярните дами в София, известна освен с визията си, само че и с бързия си разум и любовна натура. През 1907 година под натиска на майка си подписва брак с младия политик Иван Дренков. В 1908 година се ражда първото им дете Кирил, което умира скоро след раждането, а година по-късно се ражда вторият им наследник Петко. Бракът се оказва несполучлив и е разтрогнат през юни 1912 година

Същата година тя се омъжва за поета Пейо Яворов. Познанството ѝ с огромния български стихотворец датира от 1906 година, а от 1911 година стартира тяхната връзка, оказала се съдбовна и за двамата. Красива, високо умна, ерудирана, тя е сензитивна и меланхолична по темперамент. Нейната обич към Яворов е всеотдайна и в същото време завладяваща. Лора показва мъчителна ревнивост към брачна половинка си и при най-малкия мотив. Постепенно бракът им навлиза в сериозна фаза. Немалка роля за това изиграва брачната половинка на писателя Михаил Кремен – Дора Конова, която, пробвайки се да флиртува с поета, в допълнение разпалва ревността на Лора.

В заветната вечер на 30 ноември 1913 година на софийската ул. " Раковски " № 136 избухва ревнив скандал сред Лора и Яворов подбуден от вечер у другари, където участва и Дора Конова. Съпругата на Яворов заплашва, че ще се самоубие, само че поетът не приема заканата ѝ насериозно. Тогава тя взема револвера му, насочва го към гърдите си и стреля, като се самоубива на 27 години. Яворов написа записка " Моята Лора се простреля сама " и също прави опит за самоубийство, като насочва револвера към слепоочието си и стреля, само че несполучливо - поетът бива избавен, само че остава кьорав.

В почналото полицейско и правосъдно следствие се стартират две версии – тази за самоубийството на Лора и тази за убийството ѝ от Яворов. Въпреки че доказателствата и извършената експертиза сочат към първата, в публичното схващане, най-много под въздействие на пресата и роднини на Лора, се постанова втората версия, и против поета бива заведено дело за ликвидиране. Това става причина година по-късно Яворов да постави завършек на живота си.

Яна Язова

Поредната дръзка, красива и смела българка, чиято история продължава да буди интерес. Истинското име на Яна е Люба Ганчева. Специализирала е в Сорбоната, учила е в Софийския университет и е известна писателка преди комунистическия прелом на 9 септември 1944 година Била е бясно влюбена в проф. Александър Балабанов. Той е неин настойник и филантроп, измисля псевдонима ѝ, съвсем целият ѝ очевиден интервал от творчеството минава под упътванията му. Той осуетява сватбата ѝ с милионера Джон (Ганчо) Табаков. Отношенията сред двамата провокират публичен скандал заради 33-годишната разлика във възрастта им; за Яна Язова се приказва като за " единствената правописна неточност на проф.Балабанов ".

След девети септември Яна изпада в недружелюбност. Новата власт, вярна до гроб на Съюз на съветските социалистически републики, съумява да смаже всякаква креативна активност на Яна. Тя отхвърля да се причисли към писателите, които след 1944 година одобряват така наречен социалистически натурализъм за собствен живописен способ. През 60-те години за пръв път излиза от изолацията, представяйки своя ръкопис на романа „ Левски “ на издателство " Народна просвета ", съпроводен с рекомендация на Димитър Талев и Георги Томалевски. Издателството го включва в проектите си. Междувременно ѝ се обаждат от вестник " Работническо дело " и желаят тя да напише стихотворение за Георги Димитров. Тя отхвърля и когато отива да си вземе задатъка в издателството, споделят ѝ, че няма да издадат " Левски ".

Язова умира при доста неизяснени условия. Тя е открита мъртва в дома си на ул. " Георги С. Раковски " № 161. Тялото е било в напреднал етап на разложение. Официалната версия е, че става въпрос за естествена гибел, само че до през днешния ден се носят митове, че е била убита. По натрупа има следи от принуждение. Труди се, че е била удушена с колана на халата си, вероятно тровена преди този момент, а всичките ѝ движимости - откраднати. В наши дни към момента се твърди, че Язова е била убита.

Петя Дубарова

Талантлива и мъчително млада, Петя Дубарова се самоубива с хапчета в дома си в Бургас.След изненадващата ѝ и загадъчна гибел плъзват разнообразни клюки за аргументите за самоубийството. И до през днешния ден съществува версия, съгласно която поетесата се е самоубила поради нескопосано комсомолско обвиняване за бойкот.

Обвинението е във връзка развалена пръскачка на автоматизирана линия по време на средношколска бригада във фабрика. Известно е също по този начин, че в учебно заведение е имало учители, които не са я харесвали и са се държали неприятно с нея. Година преди да постави завършек на живота си, Петя е обзета от тежки мисли, свързани с обезсърчение и отчаяние от човечеството. През 2021 година излезе филмът " Петя на моята Петя ", който прави паралел сред историята на поетесата и тази на младо момиче от Бургас.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР