Те обявяват, че живеем в епоха на големи промени и

...
Те обявяват, че живеем в епоха на големи промени и
Коментари Харесай

Учени: Предстоят ни години без лято!

Те афишират, че живеем в ера на огромни промени и геоложки интензивности, които ще имат многочислени последствия

От Везувий до Кракатау, супервулканите на Земята са причинявали световно заличаване през цялата история, само че това не е нищо спрямо идните детонации, споделят учените в ново изследване на Националния център за атмосферни проучвания в Колорадо. Учените настояват, че бъдещите изригвания могат да тласнат Земята към поредност от „ години без лято “, паралелно с резултатите от изменението на климата, които понижават способността на океана да смекчи тези въздействия, написа Daily Mail, представен от вестник.

Изследователите вършат прогнози съгласно разпознатите вулканични действия, както и тяхната настояща периодичност, като се концентрират върху катаклизмични изригвания, като това в Индонезия през април 1815 година Те откриват, че в случай че такова изригване се случи през 2085 година, следствията ще бъдат още по-катастрофални и с още по-голям световен спад на температурата, обяснявайки по какъв начин най-голямата разлика ще бъде породена от промененото положение на океана.

„ Океаните имат огромна роля за намаляване, само че в това време и за удължение на охлаждането на повърхността “, споделя ръководителят на проучването, доктор. Джон Фасуло.

Повторение от предишното

Откакто съществува метеорологична документи, 1816 година в действителност е най-странната от всички години. Нарича се още годината без лято с доста необикновени метеорологични условия.

А точно, до момента в който януари и февруари са ненапълно общоприети, през март стартира да става доста студено. През април и май дъждът не стопира да вали. През юни и юли сланите са нещо всекидневно, а в Ню Йорк пада към метър сняг. Европа е наранена от голяма стихия и доста реки излизат от крайбрежията си. Всичко това нанася големи вреди на селското стопанство по света и цените на храните се усилват десетократно. Въпреки че цялата планета е учудена от протичащото се, хората настойчиво чакат лятото, което не идва, а просто продължава зимата, след това идва есента, и отново зима, няма пояснение за това събитие.

Едва през 1920 година американският академик Уилям Хъмфрис излага необятно признатата догадка за този климатичен феномен. Той открива, че вулканът Тамбору, изригнал през април 1815 година, е изпратил облаци от вулканична пепел в атмосферата. Голяма част от северното полукълбо е покрита с одеяло от прахуляк и нечистотия, само че едвам през юни 1816 година излиза наяве, че нещо не е наред. Студеното време през зимните месеци просто не е свършило. Мразовете удрят всички реколти, а настъпилият по-късно апетит провокира обществени протести, недоволства, заличаване на цели общности и повишение на престъпността.

Според доста учени годината без лято е основният провинен за експлоадирането на един от най-смъртоносните епизоди на тиф в историята. Тъй като студът сковава северното полукълбо, мусоните опустошават южното, подпомагайки разпространяването на епидемията от холера, убивайки десетки хиляди хора.

Учените през днешния ден споделят, че тъкмо това е сюжетът, от който би трябвало да се опасяваме, само че и да се подготвим за него, като усилваме питателните доставки и организираме точни измервания на вулканичната интензивност.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР