Те не могат да ходят на училище, в университет или

...
Те не могат да ходят на училище, в университет или
Коментари Харесай

Искат правата си. Жените, които искат да спасят салоните за красота от талибаните

Те не могат да вървят на учебно заведение, в университет или на фитнес. Вече и в салон за хубост. Това е действителността за дамите в Афганистан, които от две години живеят под властта на талибаните. Правата им непрестанно се лимитират, само че те намират сили да стачкуват. Дори когато губят вяра.

Тя е собственичка на салон за хубост в Кабул, Афганистан . Съпругът ѝ умира при авто гърмеж през 2017 година Оттогава устоя фамилията си сама, а в салона ѝ всеки ден идват сред 8 и 12 клиентки.

Това обаче няма да продължи. Талибаните, които се върнаха на власт в Афганистан през август 2021 година , затварят всички салони за хубост. Според тях сходен бизнес нарушава свещеното ислямско право.

Забраната идва откакто дамите в Афганистан към този момент бяха лишени от правото си на приблизително и висше обучение, както и от достъп до редица обществени места.

По данни на Търговската камара в страната 60 000 дами изкарват прехраната си във фризьорски и козметични салони. Заповедта за тяхното затваряне провокира митинги в столицата Кабул, белязани от полицейско принуждение.
 Жени стачкуват против възбраната на салоните за хубост в Кабул, Афганистан. 19 юли 2023 година
„ Ден след ден талибаните постановат ограничавания на дамите “, пред Асошиейтед прес собственичката на салон за хубост в Кабул, която желае да остане анонимна от съображения за сигурност. „ Защо атакуват единствено нас? Нима ние не сме хора? Нямаме ли право да работим и да живеем? “
Аз съм единствената, която носи хляба в фамилията.
„ Салоните за хубост не са нездравословни места, които би трябвало да бъдат затваряни “, пред афганистанската секция на Радио Свобода .

С нея работят единствено дами и девойки и всички имат финансови проблеми. " Брат ми не работи. Баща ми не работи. Аз съм единствената, която носи хляба в фамилията. Не знам какво ще се случи в този момент. “
Талибани против екстеншъни
На 24 юни талибанското Министерството за поощряване на добродетелта и попречване на порока издаде писмо с джука заповед на висшия водач на ислямистката организация Хибатула Ахундзада . Заповедта планува възбрана на фризьорските и козметичните салони в Кабул и всички провинции на Афганистан.
 Още с идването на талибаните на власт през 2021 година доста салони за хубост в Афганистан бяха атакувани, а рекламните женски лица на фасадите им бяха заличени.
Във видео изказване от 4 юли представителят на министерството Мохамед Садик Акиф удостовери възбраната и уточни за какво салоните се затварят. По думите му техните услуги са прекомерно скъпи, а някои от тях - и противозаконни.

Шериатът не разрешава удължаването на коса с екстеншъни, направени от непозната коса, сподели представителят. Скубането на вежди, което се практикува в салоните за хубост, също опонира на ислямското право.

Министерството даде на салоните период от един месец, с цел да затворят порти и да уведомят управляващите, че са го създали.
Не ни взимайте хляба
Десетки хиляди дами в Афганистан разчитат на салоните за хубост, с цел да устоят себе си и фамилиите си.

„ Много дами нямат друга специалност, не могат да си намерят друга работа “, споделя една от тях пред Радио Свобода.
 Салон за хубост в Мазар-и-Шариф, Афганистан. 5 юли 2023 година
„ Каква специалност мога да захвана, с цел да се устоявам? Никаква! Мога единствено да си седнал съм у дома и да очаквам да се случи знамение “, прибавя дамата, която също резервира анонимността си.

На 19 юли в Кабул десетки дами на салоните за хубост. Демонстрацията им мина под надпис „ Не взимайте хляба и водата ни “.
Какво значат митингите
„ Нормално е да има неодобрение “, споделя пред Свободна Европа Силсила Махбуб . Тя е журналистка и активистка от Афганистан, която от 2013 година

„ Да имаш една страна, която работи с години за смяна, за по-добър живот, за човешки права. И внезапно отново да загубиш всичко. Съвсем не е елементарно. Лошото е, че всеки ден става единствено по-зле “, прибавя Махбуб.
 Жени затварят салона си за хубост в Кабул, Афганистан. 24 юли 2023 година
Въпреки това дамите стачкуват, когато управляващите лимитират правата им. Но демонстрациите им постоянно са осуетявани от полицейско принуждение.

„ Стреляха към нас. Удряха ни с електрически палки. Биеха ни с прътове. Бягахме от улица на улица “, споделя пред Радио Свобода 15-годишно момиче в Кабул. „ Искам да защитя правата на майка ми и на сестра ми, правата на всички. “
Защо аз като жена нямам право да се обличам, както желая, да отивам на работа и на учебно заведение?Силсила Махбуб
Според Махбуб множеството протестиращи в Афганистан са младежи, които не си спомнят сходни ограничавания и репресии. Били са деца по време на предходното ръководство на талибаните или са родени след края му през 2001 година

„ За тях е знамение. Питат се: за какво аз като жена нямам право да се обличам, както желая, да отивам на работа и на учебно заведение? “, споделя Махбуб.

„ Затова стачкуват, тъй като желаят правата си. Не желаят и те като майките и бащите си да изгубят живота си, не желаят да изоставен своята страна. Просто не желаят да спрат. “

Трудно е да се каже дали митингите могат да реализират смяна, тъй като „ талибаните не са двама или трима “, прибавя активистката.

„ Добре е да имаме вяра, само че неприятното е, че в Афганистан стачкуват главно дамите и доста малко мъже ги поддържат “, споделя Махбуб.

Според нея в случай че всички дружно излязат на улицата, несъмнено ще има по-голям резултат. Но когато мъжете отстъпват и единствено дамите желаят да се борят, " няма по какъв начин нещата да се трансформират толкоз бързо. “
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР