Те казват, че продукцията им е тотално блокирана заради вноса

...
Те казват, че продукцията им е тотално блокирана заради вноса
Коментари Харесай

Родните зърнопроизводители пред фалит заради Украйна

Те споделят, че продукцията им е тотално блокирана поради вноса на украинско зърно
Все повече браншове сигнализират, че едвам се оправят. Такъв образец са зърнопроизводителите. Те споделят, че продукцията им е тотално блокирана поради импорт на украинско зърно у нас. Голяма част от тях споделят, че са притиснати от ниските изкупни цени заради неналичието на търсене на пазара, предаде NOVA.

Родните производители са мощно обезпокоени от това, че не могат да осъществят продукцията си на пазара. А главната причина за това е, че зърнените бази и хранилища са претъпкани с царевица, пшеница и слънчоглед от Украйна. Така, на процедура, търсене няма, а това неизбежно води и до съществено обезценяване на родната продукция. Именно по тази причина от Националната асоциация на зърнопроизводителите упорстват Европейски Съюз да предприеме незабавни ограничения за преодоляването на пренасищането на пазара и натиска върху цените.

Радостина Жекова е ръководител на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите и се занимава със земеделие към този момент 30 години. Споделя, че сега родното произвеждане безусловно е блокирано. „ Проблемът е извънредно огромен. Ние още май месец 2022 година декларирахме на тогавашния министър, че това, което се случва сега в България, и това, което Европейски Съюз взе с решението за освобождение на митата за украинската стока, ще нанесе голяма вреда като цяло на европейското зърнопроизводство. В частност в България казусът е голям заради простата причина, че България може би е единствената страна, в която коридорите не значат коридори, а значат последна дестинация ”, споделя тя.

Така на процедура българските складовете са цялостни с украинско зърно, а родните производители са принудени да продават на цени под себестойност, заради липса на търсене. „ Всяка една такава интервенция в страна смъква цените надолу. Лошото е обаче, че ние съблюдаваме европейски регламенти и тези регламенти оскъпяват извънредно доста цената на нашето произвеждане и не може Европа да желае от нас да сме зелени и да плащаме скъпо произвеждане и в това време да внася дъмпингови цени на страна, която по никакъв метод не дава отговор на критериите на произвеждане на Европейски Съюз ”, изяснява Жекова.

Родните производители се притесняват, че това може да докара до банкрути. „ Складовете на производителите са цялостни, складовете на преработвателите - също. Има напън върху цената и няма интерес ”, споделя Костадин Костадинов, който е ръководител на Националната асоциация на зърнопроизводителите. По думите му сега стоката стои, само че от сектора към този момент са изтеглени заеми.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР