Започна обучението на първата група лекари за оказване на спешна

...
</TD
>Започна обучението на първата група лекари за оказване на спешна
Коментари Харесай

Лекари от цяла България се обучават за работа на медицински хеликоптер

Започна образованието на първата група лекари за оказване на незабавна здравна помощ по въздух.  Кандидатите да работят на медицински хеликоптер са от 17 лечебни заведения и 4 медицински центъра в цялата страна.

Обучението се организира в базата на Военномедицинска академия. А претендентите да работят на медицински хеликоптер в първата група са общо 50. Сред тях има анестезиолози, парамедици и акушерки. Отделно от тях образование започнаха и над 40 медицински сестри.

Всички те са минали през обстойни физически проучвания, като е тествано и психическото им здраве. Обучението ще продължи 10 дни, а приключилите го ще получат така наречен " допуск " за работа на медицински хеликоптер.  Александър е специализант по " Анестезиология ". Решава, че желае да учи медицина, до момента в който е в гимназията. Днес мечтае да се трансформира в борден доктор на хеликоптер.

" Ако зародят особени обстановки по време на полета какво би трябвало да предприемем? ", пита той учащия. И получава отговор: " Трябва да имате ресурс от лекарства за О2. И разчитате на монитора, с цел да следите виталните индикатори “.

Освен на монитора обаче във въздуха ще е нужно да разчита и на мощна душeвност. " Смъртта, страданието. Това са неща, които ни взимат много. Със сигурност е рисково, евентуално и рисково, само че си заслужава ", твърди доктор Александър Фарфаров, учащ се за борден доктор.

Екипажът на медицинските хеликоптери ще се състои от четирима души – двама водачи, доктор и здравна сестра. Според експертите основни за изхода на акцията ще са първите 15 минути.

" Трябва да се ревизират дишане, сърдечна активност и кървене. В първата минута още лекарят би трябвало да е наясно какво би трябвало да прави “ + " Как се резервира хладнокръвие в конюнктура, която изисква бърза реакция, само че при разнообразни от условия от наземните? – работата е екипна, би трябвало да се схващат с взор “, показва доктор Мария Георгиева,борден доктор за авиомедицинска евакуация.

Очаква се първите медицински хеликоптери на лизинг да дойдат у нас през лятото. " Почти съм уверен, че при започване на юли доникъде на юли месец ще имаме хеликоптери, два хеликоптера с задгранични екипи с водачи и с техници ", безапелационен е здравният министър доктор.

А в края на годината България би трябвало да разполага и с първия си закупен хеликоптер. Основно условие е апаратурата вътре да устоя на свръхнатоварване.

" Забележете, би трябвало да устоя до минус 9G. Ако се случи нещо, би трябвало да издържи и на подобен удар в земята закрепването. 9G – това е девет пъти претоварване “, твърди  проф. Любомир Алексиев, шеф на катедра " Авиационна и морска медицина ", представен от NOVA.
Източник: blagoevgrad24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР