Заместник-кметът по култура, археология и туризъм посети новата сграда на

...
</TD
>Заместник-кметът по култура, археология и туризъм посети новата сграда на
Коментари Харесай

Напредва ремонтът на една от знаковите сгради в Стария Пловдив

Заместник-кметът по просвета, археология и туризъм посети новата постройка на Етнографския музей на ул. " Съборна " 20, наричана База 2, в която интензивно кипят ремонтни действия, с цел да види по какъв начин напредва работата по осъществяване на плана за ремонта, реставрацията и преустройството на постройката. Той бе съпроводен от шефа на РЕМ – доц.д-р Ангел Янков, на мястото бяха и представители на компанията реализатор " Рестрой " ЕООД, отпред с инж. Константин Константинов. Проектант е арх. Стана Бозаджиева.

Символичният старт на ремонта, реставрацията и преустройството на новата постройка бе даден на 2 май. В постройката, според съгласувания с НИНКН план, се обособяват пространство за краткотрайни изложения, музей на ютията, музейно-образователен център, фондохранилища, магазин за сувенири. Проектът обгръща архитектура, структури, ВиК, пожароизвестяване, ОВК ", а финансирането е обезпечено от Община Пловдив.

Ремонтът на новата постройка на Етнографския музей е на стойност 325 000 лева без Данък добавена стойност. Новата експозиция ще бъде ситуирана на 2 етажа със застроена повърхност от 129 кв.м., полуподземен етаж и тавански етаж – 65.90 кв. м. В полуподземното равнище е помещението за продажба на сувенири и реставрационното ателие. На първия етаж ще бъде ситуирана сбирката от ютии, дарени от художника Димитър Добрев и музейно-образователния център. На втория етаж ще бъде експонирана музейна колекция от тъкани, дрехи, украшения и други от богатия фонд на музея. На таванския етаж е фондохранилището.

Отделно от това, за потребностите на Етнографския музей е планувано: направа и монтаж на витрини; музейна работилница за деца и съседен към нея офис с маси, библиотеки, столове и бюра, които са включени в Проекта № BGCULTURE-1.001-0016, " Културното завещание на Пловдив, показано в ревитализирани, реставрирани и реновирани места “, Програма " Културно предприемачество, завещание и съдействие “, по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 година, който общината завоюва и извършва сега.

В плана на стойност 781 550 лв. вземат участие още Градска художествена изложба, Регионален исторически музей, Регионален археологически музей, Регионален природонаучен музей, НБ " Иван Вазов “ и ОИ " Старинен Пловдив “, в партньорство с Cross-Cultural Introduction AS от Кралство Норвегия. Етнографският музей ще взе участие и в мобилното приложение по същия план с информация за зали " Селско стопанство “, " Медникарство “ и " Музикални принадлежности “ и за седемте етнографски групи.

Новата постройка на Етнографския музей на ул. " Съборна " 20 е известна и като " Къща на Невена Атанасова ". Тя е строена през 1906г. и е единична архитектурно-строителна недвижима културна полезност с категория " ансамблово значение. В момента се извършва първия стадий от плана за ремонт, реституция и преустрояване на постройката. Дейностите в него са свързани с акомодацията на постройката за музейна експозиция.

Вторият стадий включва поправяне на фасадата, а третият е обвързван с работа по крепостната стена в двора.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР