За десети пореден път млади лекари от Бургас проведоха безплатни

...
</TD
>За десети пореден път млади лекари от Бургас проведоха безплатни
Коментари Харесай

Млади лекари от Бургас прегледаха безплатно жителите на с.Дебелт

За десети следващ път млади лекари от Бургас организираха безвъзмездни профилактични прегледи за жителите на отдалечените обитаеми места в региона. Дейностите са част от плана " Лекар на село “. Този път акцията се организира в с. Дебелт, община Средец.

Инициативата е на  Сдружение “Млади лекари " – Бургас и Фондация " Практикум “. Студенти от компетентност “Медицина " в университет " Проф. доктор Асен Златаров “ се включиха интензивно и подкрепиха работния развой.

" Превенцията на обществено значимите болести е извънредно значима – профилактиката избавя животи. Ранната профилактика е предварителна защита на късни затруднения. За страдание у нас е признато да се мисли, че профилактиката е непотребна, тъй като на доктор се върви единствено когато имаш признаци – в останалото време си здрав “, споделя за БНР кардиологът доктор Диян Господинов, едно от новите лица в Общинския съвет на Бургас, част от групата на ГЕРБ.

Той акцентира, че сходни акции са постоянно навременни и нужни, защото за хората в отдалечените квартали и селските региони е по-трудно да доближат до качествена лекарска помощ. Много постоянно такива пациенти не могат да си разрешат профилактични прегледи при медицински експерти и общопрактикуващи лекари.

Само в границите на днешния ден в с. Дебелт бяха осъществени над 30 профилактични прегледа. Очаква се до края на месеца те да доближат до 80.

Безплатните съвещания бяха осъществени от: доктор Стамен Пишев, ръководител на Сдружение “Млади лекари " – Бургас; доктор Диян Господинов, изпълнителен шеф на Сдружение “Млади лекари " – Бургас; доктор Иван Власов - пулмолог; доктор Весела Александрова – педиатър; Гергана Ангелова – лекарски помощник и член на Съвета на Фондация “Практикум ".

Сред доброволците, които подкрепиха самодейността, бяха студентите Златомира Попова, Георги Градев и Цветелина Живовечка.

В духа на идните коледни празници, с изключение на безплатните прегледи жителите на с. Дебелт получиха и доста дарове, измежду които топъл шал за студените зимни дни.

Предстои селото да получи и още скъпи дарове - пулсоксиметър и уред за премерване на кръвно налягане, които да бъдат употребявани от жителите на Дебелт.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР