Възмутена читателка на Plovdiv24.bg ни изпрати кадри какво се случва

...
</TD
>Възмутена читателка на Plovdiv24.bg ни изпрати кадри какво се случва
Коментари Харесай

Пловдивчанка: Този строеж трябва да бъде скъсан от проверки!

Възмутена читателка на Plovdiv24.bg ни изпрати фрагменти какво се случва на новия градеж на ул. " Макгахан " 20. Пловдивчанката споделя, че машините съзнателно влизат към обекта по вътрешните улици, с цел да не се вижда какво се изкарва от централната ул. " Митрополит Панарет ".

" Заради това отрязаха 200-годишна черница. Този обект би трябвало да бъде разкъсан от инспекции " - написа ни гневната пловдивчанка. Припомня, че баща й е подал сигнал в прокуратурата да се ревизира осъществената санитарна сеч.

" След формирана инспекция по случая с дървото, от компанията вложител пристигнаха да го довършат напълно на техни начала. Без изобщо да се почете прокурорското следствие. За мен това е безредие, брутално тъпчене на всичко и образец за бъдещото потомство, че всеки може да си прави каквото си изиска " - споделя още читателката. 

В сигнала до прокуратурата се декларира: 

" На 11/10/2022г. на ул. Макгахан № 20, бе осъществена " санитарна сеч “, съгласно заповед № РДЦ-22- 597, от дата 26.09.2022г. В т.1 от заповедта е записано, че би трябвало да бъдат отстранени - 1 декоративно дърво от типа черница и 1 декоративно дърво от типа явор, също по този начин, че дърветата попадат пред входовете за гаражи. Дървото от вид черница, което е разказано като декоративно, е на повече от 100 години и имам подозрения, че не са спазени нужните процедури за издаването на съответната заповед. Според член 63 алинея 3 Вековни или забележителни дървета се афишират за предпазени и се вписват в регистъра по член 113, алинея 1 от Закона за биологичното многообразие. Обявените за предпазени дървета се вписват и в регистъра по алинея 1.

Имам подозрение, че за въпросната черница не са спазени всички процедури за установяване на възрастта на дървото и също по този начин не са съгласувани с еколог. Като човек, с отявлена гражданска позиция желая да подам този сигнал до Вас с молбата за осъществяване на съответната инспекция на документите подадена от компания Луксъри НВ ООД с ЕИК 206911058 и дали са спазени законовите процедури за осъществяването на тази " санитарна сеч “. Нормално ли е против сумата от 7000 лева да бъде отстранено едно вековно дърво на повече от 100 години, което съгласно Закон за устройство на територията попада в графата предпазени дървета? "

Процедурата за премахването на черницата е изпълнена според закона. Инвеститорът има нужните документи, има утвърден дендрологичен план и е заплатил таксата от 3500 лв., разяснява кметът на регион " Централен ". Той напомни, че плодните дървета в целия град поетапно се отстраняват, след което се прави обезщетително засаждане на друга подобаваща растителност.

В кметството непрестанно идват сигнали от жители, едни се оплакват от непроходими тротоари поради огромни дървета, а други желаят да се пазят дърветата. В съответния случай най-вероятно става въпрос за междусъседска препирня.

Допреди няколко години някои зони в " Централен ", измежду които и Шекер махала, не били известни. След осъществяването на плана по Оперативна програма " Региони в напредък " станали много привлекателни поради подмяната на тротоари, ново осветяване и т. н. Старите бараки и чудесии последователно почнали да изчезват, притежателите на парцелите изваждали надлежни строителни бумаги и пристъпвали към строителство. В региона на ул. " Макгахан " е позволено средноетажно застрояване.

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР