В Община Благоевград има гигантска финансова дупка, обяви на първата

...
</TD
>В Община Благоевград има гигантска финансова дупка, обяви на първата
Коментари Харесай

Кметът Методи Байкушев обяви, че в Община Благоевград има гигантска финансова дупка

В Община Благоевград има гигантска финансова дупка, разгласи на първата си конференция кметът, съобщи кореспондент на " Фокус “. Той посочи, че в последните 24 часа е съумял да се запознае с огромна част от документите, направил е и оперативка с финансовия отдел.

По думите му въпросната финансова дупка се е получила заради следните условия:

През 2021 година към общината са преведени суми, от които има остатъка в размер на 4.269 млн. лева от страната, които би трябвало да се употребяват за подсилване на свлачището по пътя за местността Бодрост. Към днешна дата този план не се е случил, парите са преведени от страната, само че тези пари не се намират по сметките на Община Благоевград.

Към община Благоевград са преведени още пари за ремонт, възобновяване и въвеждане на ограничения за енергийна успеваемост на Камерна опера – Благоевград. Също целеви средства от страната. Този план се финансира от няколко разнообразни източника, единият от които е целеви средства по разпореждане на Министерски съвет. " Тоест страната ни е дала тези пари, с цел да се употребяват за този план. Остатъкът, който би трябвало да се намира по сметки на общината, само че не се намира там, е в размер на 524 хиляди лева “, сподели още той.

Третият обект, който се финансира с целеви средства от страната, които средства са платени предплатено от страната на общината е планът за улица " Промишлена “. Грубо там от страната към общината са преведени към 3.5 млн. лева, от които към 1.5 млн. лева са платения задатък на строителя. Строителят строи, все още обектът е спрян. " Тепърва следва да разберем, за какво обектът е спрян и какво е належащо, с цел да продължи осъществяването му, само че когато строителството продължи, строителят би трябвало да показа фактура в размер на към 2 млн. лева Тези 2 млн. лева са преведени авансово от страната на Община Благоевград и все още не се намират по сметките на общината “, означи Байкушев.

Общата дупка по тези планове е в размер на 6.786 млн. лева " Факти, които до през днешния ден бяха укривани от обществеността. Както бях заречен – Община Благоевград оттук насетне ще бъде ръководена транспарантно и цялата информация ще се споделя с жителите, с цел да могат те да знаят какво се случва тук “, акцентира той.

До края на месец ноември община Благоевград би трябвало да посрещне разноски в размер на 4.352 млн. лева за локални действия и разноските за извършените локални избори, за които страната е превела 1.3 млн лева По сметките на общината обаче има единствено 480 хиляди лева " Тази заран извиках представители на отдел " Местни налози и такси “, с цел да забележим какви са опциите за събиране до края на месеца и годината. Ориентировъчно до края на месеца се чака да се съберат към половин милион лв., а до края на годината към 2 млн. лева Заедно с други локални доходи - към 3 млн. лева е всичко, което може да съберем като локални доходи. До края на ноември и декември ще би трябвало да разплатим най-малко 7 млн. лева Това е единствено за настоящите, неотложни неща, които разрешават община Благоевград да действа, да не затвори, да не угасне осветлението по улиците и по площадите “, разяснява градоначалникът.
Източник: blagoevgrad24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР