В началото на този месец се навършиха 70-години от тютюноработническата

...
</TD
>В началото на този месец се навършиха 70-години от тютюноработническата
Коментари Харесай

Историческият музей с призив към пловдивчани

В началото на този месец се навършиха 70-години от тютюноработническата стачка в Пловдив, ориентирана както против неналичието на работа и неприятните условия на труд, по този начин и против към този момент ясно и осезаемо образуваната по това време тоталитарна държавно-политическа и икономическа система.

Едва два месеца след гибелта на нейния главен конструктор и поддръжник в интернационален мащаб – Йосиф Сталин Пловдив се подрежда измежду първите места в Източна Европа, в които се надигат гласове, че " националната работническо-селска власт " е надълбоко несправедлива и човеконенавистна. Не по-малко смело е, че всеобщото неодобрение е директно обвързвано с " бойния празник на труда " 1 май – една от най-съкровените дати в новия комунистически празничен календар.

Стачката е грубо смазана. Различни източници приказват за друг брой жертви. Освен в Пловдив всеобщо неодобрение и жертви има и в Хасково. Разсекретените архиви на Централно разузнавателно управление на САЩ свидетелстват, че вълненията не стихват и през юни, обхващайки други индустриални браншове.

За страдание вестниците от това време мълчат. Архивите са прочистени и за тези събития се откриват откъслечни и незадоволителни вести, които да разкрият събитията в целокупност, надалеч от пресиления и лъжи. Повечето изявления за стачката, които могат да се срещнат в Интернет и вестниците, имат за първоизточник починалия антикомунист, някогашен народен представител от Седмото велико национално заседание Христо Марков, който преразказва мемоари на различен човек. Досегашните проучвания сигурно са открили, че в изнесеното от Хр. Марков има грешки.

70 години от позиция на историята не са толкоз доста. Вероятно в Пловдив към момента има живи очевидци, а с още по-голяма възможност такива, на които очевидци са им разказвали. Би следвало да има непокътнати документи, фотоси, преписка, мемоари. Поради това Регионален исторически музей – Пловдив се обръща към жителите с апел всеки, който може да опише персонален или фамилен спомен за стачката, да даде движимост, фотография, документ – да се обърне към екипа на институцията и по-специално към отдел " Нова и Най-нова история " с адрес ул. " Ангел Букорещлиев " 14 и телефон 032 62 88 86.

Благодарим Ви авансово!
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР