В две поредни вечери, сцената на Дома на културата Борис

...
</TD
>В две поредни вечери, сцената на Дома на културата Борис
Коментари Харесай

Вълнуващ френски концерт днес в Пловдив, входът е свободен

В две следващи вечери, сцената на Дома на културата " Борис Христов “ е превърната във френско кабаре от началото на предишния век с ретро мебели и забавна мултимедия като декор, с цел да придвижи феновете духом във Франция, страната на шансона.

Фестивалът " Златен ключ “ дава опция да се отдадем на чистото естетическо спояване сред текст и музика във френския шансон. Тази година е извънредно значима за Франкофонията в целия свят.  Пловдив се откроява с семейството на значими прояви, свързани с френския език и просвета, описаха на формалното разкриване в първия ден водещите Теофана Брадинска - Ангелова и Владислав Севов.

Поздрав към участниите и публиката насочи госпожа Клодия Калво - заместник-съветник по съдействието и културната активност във Френски институт в България и аташе по просветително съдействие.

" Щастлива съм да бъда в Пловдив – град знаков за франкофонията, с наличието на Алианс Франсез, Френската езикова гимназия " Антоан дьо Сент Екзюпери “ и ЕГ Иван Вазов, с семейството на огромния фестивал Франкофоли, със състоялата се единствено преди дни интернационална конференция-дискусия " Европейски разговори “ и несъмнено с фестивала " Златен ключ “. С изключителната поддръжка на община Пловдив, Посолството на Франция и Френски институт дават своя патронаж на Международния фестивал " Златен ключ “, тъй като той е свързващо звено на френската просвета в мрежата на френските алианси “, акцентира в приветствието си госпожа Клодия Калво.

Тя насочи специфична признателност към заместник-кмета по просвета, археология и туризъм Пламен Панов, към всички сътрудници и медиите. Благодарности бяха отправени и към  участниците - дуета “Jessandwest " от Франция, Антония Маркова и младите гении, които ще се изявят на сцената в двете фестивални вечери. Не бяха пропуснати и моторите на събитието -  Теофана Брадинска и Севдалин Божиков и както всяка година бе подчертана с признателност значимата роля на Бернар Руо – създателят на фестивала през 2003 година, тогавашен шеф на Алианс Франсез, който не стопира да следи фестивала, без значение в коя точка на света се намира.

За поредна година привет към участниците и публиката насочи и заместител – кметът по просвета, археология и туризъм на община Пловдив Пламен Панов.

" Щастлив съм, че имам опцията за 5-ти път да бъда част от 21 - годишната традиция на Международния фестивал за франкофонска ария " Златен ключ " - Пловдив. Имаме скъпо богатство – този фестивал, който ни оказва помощ да продължаваме да градим имиджа на Пловдив като Европейска столица на културата, тъй като Европейска столица на културата не е просто място, където се случват голям брой събития, а град, който насочва послания и гради мостове сред другите националности и култури.   " Златен ключ " освен възпитава в духа на френската просвета, само че и дава опция младите гении да показват себе си и Пловдив пред света “, сподели в приветствието си Пламен Панов. 

Той също благодари на Теофана Брадинска и Севдалин Божиков за големите старания, труд и отдаденост, с цел да може фестивалът да е тук всяка година. " И в случай че Франкофоли е фестивал на одобрените имена, то " Златен ключ “ е фестивал на бъдещите гении, които ще станат посланиците на Пловдив пред света “, акцентира Пламен Панов, като пожела на добър час на фестивала.  

" Френско кабаре “ – по този начин назова концерта си Антония Маркова, която зарадва феновете в залата с красивия си глас, с известни сантиментални песни, топло другарство с публиката и блестящо театрално наличие. Тя също с признателност се върна към началото на своята кариера, почнала тъкмо с осъществявания на френски шансони. Антония Маркова е нееднократен притежател на оценки от национални и интернационалните състезания, само че за нея всичко стартира на " АVON VOICES’’ преди 20 години, където съумява да се пребори с 9000 претендентки от целия свят, доближава до полуфиналите в Париж и почтено показва България. Антония е ученик на езиковата школа на Алианс Франсез, където получава най-голям документ за притежаване на френски език, а преди две години, напълно справедливо завоюва и телевизионния формат на NOVA " Звездите в нас ".

В съботната вечер, още веднъж с вход свободен, в 19.00 часа в Дома на културата " Борис Христов “ стартира вторият концерт, в който с изключение на близнаците от дуета “Jessandwest " ще вземат участие Олга Василенко и любимците на пловдивската аудитория – надарените ученици на музикалната школа " Арт Войс Център “ Пловдив с музикален възпитател Румяна Иванова.

Неизменен сътрудник при провеждането на Международния фестивал за франкофонска ария " Златен ключ " в Пловдив е най-голямата франкофонска телевизия TV5 Monde, която показва международната, културно-образователна, стрийминг платформа TV5 MONDE plus.

Платформата е безвъзмездна и дава достъп до сериали, френски игрални и документални филми, а тази година там ще бъдат споделени и двата концерта от град Пловдив. 

21-вото издание на фестивала е отдадено също на тематиката " шоколад и шансони “, по тази причина във фоайето на ДК " Борис Христов “, публиката и в двете вечери е посрещана с дегустации на специфични серии шоколади и сладки лакомства, приготвени от френският занаятчия Венсан Гайо.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР