.td_uid_42_5cd6f18abea63_rand.td-a-rec-img{text-align:left}.td_uid_42_5cd6f18abea63_rand.td-a-rec-img img{margin:0 auto 0 0}Ако си купувате (или сглобявате) гейминг

...
.td_uid_42_5cd6f18abea63_rand.td-a-rec-img{text-align:left}.td_uid_42_5cd6f18abea63_rand.td-a-rec-img img{margin:0 auto 0 0}Ако си купувате (или сглобявате) гейминг
Коментари Харесай

Как да изберем правилната видео карта? Ръководство за 2019

.td_uid_42_5cd6f18abea63_rand.td-a-rec-img{text-align:left}.td_uid_42_5cd6f18abea63_rand.td-a-rec-img img{margin:0 auto 0 0}
Ако си купувате (или сглобявате) гейминг компютър, видео картата е по-важна от процесора. За страдание, процесът на избор на видео карта може да е комплициран и стряскащ, тъй като има доста фактори, които би трябвало да се вземат поради. От вида на монитора, който употребявате до размера на кутията ви и до графичните настройки на които желаете да играете.

Отдолу сме поставили лист на нещата, за които би трябвало да внимавате, когато избирате идната си видео карта. За характерни рекомендации, погледнете листата на най-хубавите видео карти и „ Йерархията на видео картите “ на Tom’s Hardware.
Бързи препоръки
Заделете пари за процесора. Ако изхарчите всичките си пари за видео картата и не вложите задоволително в процесора, може да се окажете със система, която е добра на бенчмаркове, само че слаба в действителни игри.
.td_uid_41_5cd6f18abe608_rand.td-a-rec-img{text-align:left}.td_uid_41_5cd6f18abe608_rand.td-a-rec-img img{margin:0 auto 0 0} Обърнете внимание на резолюцията. Повечето видео карти са подобаващи за игра на 1080p резолюция на 30-60 фрагмента в секунда (FPS). Но в случай че желаете да играете на резолюции от рода на 4K с оптимални настройки, ще ви би трябвало по-мощна карта. Не забравяйте опреснителната периодичност на монитора. Ако монитора ви е с периодичност от рода на 120Hz и 144Hz, ще се нуждаете от по-мощна карта, с цел да разкриете цялостния му капацитет. От друга страна, в случай че монитора ви е с 1080p резолюция и 60Hz периодичност, няма смисъл да купувате карта, която създава фрагменти по-бързо, в сравнение с монитора може да ги покаже.
Имате ли задоволително зареждане и място? Подсигурете се, че кутията ви има задоволително място за картата, която желаете, и че зареждането ви е задоволително мощно, с цел да я поддържа.
Проверете MSRP цената преди да я купите. Добър метод да ревизирате дали договорката е преференциална е да видите цената, на която картата е била при излизането си на пазара. Не си купувайте две карти, в случай че няма да ви се наложи. Поддръжката на SLI и CrossFire е друга от игра на игра и все по-малко игри я имат. Купете си най-хубавата единична карта, която можете.
Не се надявайте на овърклокване за огромни усъвършенствания в продуктивността. Ако ви би трябвало по-мощна карта си купете такава. Обикновено видео картите нямат огромен потенциал за овърклокване.
Заветният въпрос: AMD или Nvidia?


Има стотици видео карти от десетки производители, само че главната част във всяка карта се създава от две компании: Nvidia и AMD (въпреки че Intel имат намерение да се включат през 2020)
AMD има конкуретни видео карти от бюджетния до междинния клас. Но техните чипове като цяло са по-малко ефикасни откъм зареждане спрямо Nvidia.

Nvidia е непобедима при видео картите от най-голям клас. Нито едно от сегашните оферти на AMD не може да се съревновава с върховите RTX карти. Това може да се промени по-късно с Radeon Vega VII и идващото потомство видео карти на AMD: Navi.

Ако нямате изключително желание към някоя от фирмите, най-големият фактор при избора на марка е дали мониторът ви поддържа AMD FreeSync или Nvidia G-Sync. И двете от тези технологии синхронизират опреснителната периодичност на монитора с видео картата, с цел да се отстрани резултатът „ скъсване “.

Ако мониторът ви не поддържа нито една от тях, марката на видео картата е без значение. Но даже това решение се усложни неотдавна, защото Nvidia стартира да прибавя поддръжка на G-Sync за някои от FreeSync мониторите.
Колко можете да похарчите?
Цените на видео картите варират доста. Супер бюджетните стартират от под 200 лв., а върховите модели костват над 2000 (или над 4000, в случай че броим Titan RTX). Освен в случай че не сте с доста стеснен бюджет, заделете няколкостотин лв. за видео картата, в случай че е до междинен клас. Ако желаете карта от по-висок клас, се пригответе да похарчите над 1000 лева
Кои видео карти са бюджетни, кои – междинен клас и кои – висок?
По-долу в систематизиран тип са показани актуалните видео карти и равнището им на продуктивност. Имайте поради, че не всички видео карти от даден тип ще се показват по същия метод. За повече елементи, както и за позицията на по-старите генерации видео карти, погледнете „ Йерархията на видео картите “ на Tom’s Hardware .

Видео карти ( подредени по продуктивност )

Клас

Препоръчана приложимост

Nvidia GTX 1030, AMD Radeon RX 550

Супер на ниска цена

Купувайте тези единствено в случай че не играете (или не играете много) и процесорът ви няма вградена видео карта.

Nvidia GTX 1050, AMD Radeon RX 560, Nvidia GTX 1050 Ti

Бюджетни карти

Добри за играене на 1080p или по-ниска резолюция на междинни до ниски настройки

AMD Radeon RX 570, Nvidia GTX 1060, AMD Radeon RX 580, AMD Radeon RX 590, Nvidia GTX 1070

Среден клас

Добри за 1080p гейминг, съвместими с VR шлемовете

Nvidia RTX 2060, AMD Radeon RX Vega 56, Nvidia GTX 1070 Ti, AMD Radeon RX Vega 64, Nvidia GTX 1080, Nvidia GTX 1080 Ti, Nvidia RTX 2080, Nvidia Titan XP

Висок клас

Добри за VR шлемове и гейминг на 1440p резолюция или 1080p монитори с висока периодичност на освежаване.

Nvidia RTX 2080 Ti, Nvidia Titan V

Премиум

Тези са най-подходящи за 4K, а RTX картите поддържат нови ray-tracing и ИИ технологии
Как да си изберем видео карта: Кои характерности са от голяма важност и кои – не?Количество памет на видео картата: значимо.
Вземете си карта с 3-4 GB за сериозен гейминг на 1080p. Ако играете с повишени настройки ще се нуждаете от повече. А в случай че играете на доста високи резолюции от рода на 4K, 8GB или повече е идеално.Форм фактор: доста значим.
Трябва да сте сигурни, че в кутията ви има задоволително място за картата. Обърнете внимание на дължината, височината и широчината. Видео картите могат да са в полу-слотов размер (slim), еднослотови, двуслотови и даже трислотови. Повечето гейминг карти са с цялостен форм фактор и заемат два слота. Имайте превдид, че в случай че картата ви на хартия заема един или два слота, в случай че има огромен охладител може да закрие прилежащи слотове.
Ако имате Mini ITX дънна платка, оглеждайте се за „ mini ” видеокарти, които по-принцип са дълги 20 cm или по-малко. Но някои карти с този етикет са по-дълги, тъй че деликатно прегледайте характерностите.TDP: Много значимо.
Thermal Design Power или TDP мери какъв брой топлота отделя картата, само че и също по този начин демонстрира от какъв брой вата ще се нуждае картата. Например, в случай че имате 400-ватово зареждане с овърклокнат 95-ватов процесор и желаете да добавите GTX 1080 Ti (която е с 250-ватово TDP), сигурно ще ви би трябвало по-мощно зареждане.Конектори за в допълнение зареждане: Важни.
Повечето съществени гейминг карти черпят повече от оптималните 75 вата които PCIe слота може да даде. Тези карти се нуждаят от спомагателни PCIe конектори за зареждане, които идват в 6-пинови и 8-пинови разновидности. Някои карти имат един, някои два, а някои имат 6-пинов и 8-пинов. Ако зареждането ви няма тези конектори, може да ви се наложи да го надградите или да си вземете адаптер, който черпи сила от SATA или Molex конекторите.

 Портове: Важни.
Някои монитори имат HDMI, други употребяват DisplayPort, а трети имат единствено DVI. Подсигурете се, че картата има портовете, от които се нуждаят монитор(ите) ви. В противоположен случай ще ви се наложи да си купите адаптер.

 Честота: Не толкоз значима.
Сред карти със същия чип (например Nvidia GTX 1060) ще има такива, които са овърклокнати от производителя. Завишената периодичност може да докара до леки усъвършенствания в продуктивността.Скорост на паметта: Не толкоз значима.
По същия метод като честотата, по-бързата памет може да направи една карта малко по-бърза от друга.CUDA ядра / Поточни процесори: Не толкоз значими.
От една страна, това е доста значимо, защото това е броя процесорни единици във видео картата (подобно на броя на ядрата в процесора). Но самичък по себе си, броят на CUDA ядрата или поточните процесори не ви споделя нищо за продуктивността на картата, изключително в случай че сравнявате AMD карта с модел на Nvidia.RT / Tensor ядра: Не толкоз значими – най-малко към този момент.
Фокусираните върху ray-tracing RT ядра и ядрата за машинно образование Tensor направиха дебюта си на всеобщия пазар със серията 20ХХ на Nvidia. И двете технологии имат капацитет. Но все още на писане, те съществуват единствено на карти, които костват от 700 лв. нагоре (започвайки от RTX 2060.), а поддръжката им в игри занапред прохожда.
Допълнително, Nvidia неотдавна пуснаха драйвър, който отключва ray-tracing на предходното 10хх потомство видео карти, както и при GTX 1660 и 1660 Ti. С други думи: тези екстри са хубави за в бъдеще, само че не би трябвало да са основната ви причина за избора на видео карта за гейминг.Може ли да поддържа VR?
Ако желаете да ползвате една от двете водещи VR платформи – HTC Vive и Oculus Rift – ще ви би трябвало най-малко среден-клас карта с оптимална продуктивност. Най-слабите карти, съвместими с тези шлемове са AMD Radeon RX 570 и Nvidia GTX 1060. Естествено, условията към видео картата се усилват при шлемовете с по-висока резолюция като HTC Vive Pro или Pimax.
Ами ray-tracing и ИИ?
Nvidia акцентираха върху новите функционалности на RTX картите, които включват RT ядра за ray-tracing и Tensor ядра за „ super sampling ” с изкуствен интелект. В тях сигурно има доста капацитет, само че тези екстри (както и поддръжката им в игрите) е още в ембрионален стадий.

Трудно е да се каже какъв брой от бъдещите игри ще поддържат дадена технология. Не малко обещаващи технологии са се проваляли да станат необятно публикувани (сетете се за PhysX на Nvidia).

Изборът ви на видео карта би трябвало да се базира най-много върху продуктивността и екстрите, които може да ви даде през днешния ден, само че в никакъв случай не е нездравословно да сте подготвени за бъдещето, изключително в случай че харчите няколкостотин (или повече) на карта от висок клас.
Референтна карта или дизайн от трета страна?


Дори в случай че към този момент сте решили каква видео карта желаете (например AMD Radeon RX Vega 64 като картата на снимката), нормално ще се изправите пред огромен избор от охладители, марки и производители. Nvidia основава и продава личните си карти под етикета „ Founders Edition ”, само че AMD лицензира референтния дизайн на други производители. Видео картите и на двете компании се създават от трети страни (като Asus, GIGABYTE, MSI и т.н.).

По-скъпите карти от трети страни имат усъвършенствани охладители, спомагателни вентилатори и по-високи честоти, само че могат и да са по-скъпи от референтната карта. А резултатът от овърклокването постоянно е най-малък (повишение с няколко фрагмента в секунда, изключително при по-високи резолюции). Но, картите с по-добро изстудяване могат да работят на по-малки температури и по-нисък звук. Това е изключително значимо при картите от по-висок клас, защото те постоянно са най-шумната и най-горещата част на един компютър.

Препоръки за видео карта съгласно резолюция / сценарий на приложимост

Отдолу в компактен вид сме ви показали най-хубавите видео карти съгласно Tom’s Hardware , с цел да ви помогнем с избора на видео карта съгласно другите резолюции и сюжети на приложимост. Не забравяйте, че за всички от тях има модели от трети страни, които може да са по-подходящи и/или преференциални.
Друго нещо, на което би трябвало да обърнете внимание, е „ Йерархията на видео картите “ на Tom’s Hardware. В нея картите с сходна продуктивност са групирани дружно, без значение от възрастта на картата. Например, в случай че RX 560 и RX 470 са на една и съща цена, в нея ще можете да видите, че RX 470 е доста по-мощна от RX 560, макар че e едно потомство по-стара от нея.
Най-добрият бюджетен избор: Radeon RX 570
Radeon RX 570 е изключително привлекателна за хората, които желаят да играят на 1080p с високи настройки, само че нямат задоволителен бюджет за RX 580. Но пък въпреки това, 8 гигабайтовите RX 580 постоянно могат да се намерят за под 400 лв., тъй че изборът на по-силната карта би бил по-добър. Това се отнася най-много за хората, които възнамеряват да употребяват картата в дълготраен проект. Допълнителните 4 GB памет няма да бъдат непотребни в бъдещите игри.
Най-добрата за 1080p (FHD): AMD Radeon RX 580
Radeon RX 580 е основана на същото Polaris 10 ядро като предшественика си – Radeon RX 480. AMD просто усилиха честотата, с цел да подобрят продуктивността. Макар и всички да се радваме на по-високите FPS цифри, това постоянно води и до по-висока консумация на сила. В множеството случаи Radeon RX 580 се показва по-добре от съперника си GeForce GTX 1060 6GB, изключително в DirectX 12 игри, което ѝ печели мястото в този лист.
Най-добрата за 1440p (QHD): Nvidia GeForce GTX 1660 Ti
Ако търсите солидна продуктивност на 2560 x 1440 (1440p) и при високи опреснителни честоти на 1080p, мъчно можете да биете Nvidia GeForce GTX 1660 Ti. Производителността ѝ е сходна на GeForce GTX 1070, като в това време коства доста по-малко от RTX 2060. Последната карта се показва по-добре, само че ядрата ѝ за ray-tracing и ИИ към този момент се поддържат в доста дребен брой игри.
Най-добрата за VR: Nvidia GeForce RTX 2070
Ентусиастите с VR шлемове би трябвало да имат задоволително мощна карта, с цел да няма насичане и „ артифакти “. Nvidia GeForce GTX 2070 е задоволително бърза, с цел да се оправи с 90 херцовата периодичност на актуалните шлемове. В допълнение към това, разполага и с VirtualLink порт, който разрешава свързването на идващото потомство шлемове с един кабел. С предостатътчно мощ за безпрепятствено възпроизвеждане на VR и цени под тези на по-старата GTX 1080, GeForce RTX 2070 справедливо си извоюва мястото в листата.
Най-добрата за 4K: Nvidia GeForce RTX 2080 Ti
Nvidia’s GeForce RTX 2080 Ti е първата карта, която може да създаде покрай 60 фрагмента в секунда в множеството игри при 4K резолюция с оптимални настройки. Новите ѝ функционалности към момента не се поддържат в игрите, само че с времето, Turing архитектурата ще заблести още по-ярко.
.td_uid_43_5cd6f18abee03_rand.td-a-rec-img{text-align:left}.td_uid_43_5cd6f18abee03_rand.td-a-rec-img img{margin:0 auto 0 0}

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР