Ученици от Професионалната гимназия по Транспорт в Бургас ще създават

...
</TD
>Ученици от Професионалната гимназия по Транспорт в Бургас ще създават
Коментари Харесай

Бургаски ученици от ПГ по Транспорт ще създават електромобил

Ученици от Професионалната гимназия по Транспорт в Бургас ще основават електрически автомобил, с който ще се включат в световната конкуренция Shell Eco-marathon през идната година. По предварителни планове футуристичната кола би трябвало да е подготвена до края на тази година. Електромобилът, който ще бъде конструиран ще е градски вид, а концепцията е той да измине оптимално дълго разстояние с 1Квт/ч сила.

Екипът на Професионалната гимназия по превоз ще се състезава в най-оспорваната категория " Градски вид, задвижван с електрическа батерия “, а срокът за кандидатстване е до 5 октомври, а самото надпреварата през 2024 година ще бъде във Франция.

" Приветства ви за концепцията и имате цялостната поддръжка на Община Бургас в това начинание. Още от през днешния ден може да стартирате работата по автомобила, защото има елементи, които идват отдалече и изискват време. Базовият автомобил би трябвало да се направи, а след това можете да подобрявате пробега и успеваемостта му. През това време можем да създадем образователна зарядна станция в учебното заведение “, съобщи кметът Димитър Николов на среща с екипа.

" Идеята ни е занапред да стартираме с направата на автомобила, който в началото да е с електронна батерия, а след това да я сменяем с атомна клетка “, показа концепцията шефът на учебното заведение инж. Красимир Кънчев, който ще бъде и началник на тима.

Освен него, в бургаския тим влизат още Методи Кондев – водач /11 Б клас в компетентност " Електрически транспортни средства “/, Димитър Матеев – авариен водач, Георги Маринов – монтьор и електрончик и Стилиян Чавдаров – монтьор и електрончик – възпитаници в 10 Б клас, компетентност " Електрически транспортни средства “.

Директорът на гимназията инж. Кънчев показа, че им следва асортимент, поръчка и закупуване на частите за конструирането на електрическия автомобил – корпус, шаси, хидравлика, окачване, спирачни апарати, противопожарна и охладителна системи, мотори, захранваща батерия, контролери, електроника и други

Преди самото съревнование автомобилът на гимназията би трябвало да премине сполучливо прелиминарен квалификационен стадий, през който се прави прецизна техническа ревизия по заложени условия за размери, тегло и съоръжение.

Преди няколко години тим от ПГ по Механоелектротехника и електроника показа Бургас в надпреварата за коли на бъдещето с прототипа " Batkomobil “.

Shell Eco-marathon е световна академична стратегия, сплотява възпитаници и студенти по просвета, технологии, инженерство и математика (STEM) от цялостен ​​свят за планиране, създаване и употреба на някои от най-енергийно ефикасните транспортни средства в света. За да реализират рискови равнища на енергийна успеваемост на пътя, те би трябвало да употребяват композиция от креативност и авангардни технологии. В Европа надпреварата се организира от 1985 година, а през днешния ден в него взимат присъединяване над 3000 студенти от 30 страни на Стария континент пред аудитория от над 40 000 души.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР