Тази вечер в Кюстендил беше връчена Националната награда за принос

...
</TD
>Тази вечер в Кюстендил беше връчена Националната награда за принос
Коментари Харесай

В Кюстендил връчиха значима Национална награда

Тази вечер в Кюстендил беше връчена Националната премия за принос в музикалното изкуство, съобщи кореспондент на Blagoevgrad24.bg . Наградата е на името на известния композитор учен Марин Големинов.

Церемонията по награждаването се състоя в Художествена изложба " Владимир Димитров – Майстора “. Този път изборът на авторитетното жури бе премията да отиде при Иван Стоянов, диригент на Габровския камерен оркестър. Той управлява оркестъра от 1992 година и неговите старания са в посока на запазване на ансамбъла като влиятелен музикален институт, запазване и развиването на построените обичаи в концертния и фестивален живот.

Иван Стоянов е роден през 1964 година в Габрово. Започва да учи цигулка на 7-годишна възраст. През 1983 година приключва междинното музикално учебно заведение в Русе със компетентност цигулка, а по-късно продължава образованието си в Музикалната академия " Панчо Владигеров " – София, където учи диригентство. През 1991 година специализира оркестрово диригентство в Академията на Йехуди Менухин " Пиер Дерво " при проф. Константин Буджиано.

Автор е на камерна музика, театрална музика и доста аранжименти за камерен, симфоничен и духов оркестър. Концертирал е в Германия, Франция, Италия, Испания, Швейцария и Гърция. Творческата му активност обгръща всички жанрове на музиката и съдействие с най-големите български композитори, артисти и инструменталисти.

На церемонията беше връчена и съпътстващата премия " Златен отбор “. Тази вечер бяха маркирани и 116 години от рождението на учен Марин Големинов, а концерт изнесе камерен оркестър " Орфей “ с диригент Райчо Христов и солист Пламена Манолакева.

Организатори на събитието бяха Община Кюстендил, Музикално съдружие " Марин Големинов “ и наследниците на Големинов.

Националната премия е учредена през 2016 година по самодейност на наследниците на Големинов, в лицето на неговата внучка Лилия и музикалното съдружие “Марин Големинов " – Кюстендил, с поддръжката на община Кюстендил. Статуетката, която се връчва на носителите на премията, е направена от Милко Добрев. Тя е съпроводена и с парична премия.
Източник: blagoevgrad24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР