След успешно изградените три лодкостоянки, Община Бургас започна изграждането на

...
</TD
>След успешно изградените три лодкостоянки, Община Бургас започна изграждането на
Коментари Харесай

Започна изграждането на нова лодкостоянка в местността Ъгъла в кв. Сарафово

След сполучливо построените три лодкостоянки, Община Бургас стартира построяването на нова в местността Ъгъла, кв. " Сарафово “. Тя ще дава опцията за сезонно скривалище на дребни риболовен лодки, като потенциалът на оборудването е за 20 плавателни съда с дължина 6,5 м.

На старта на строителните действия участва ръководителят на плана - зам.-кметът инж. Чанка Коралска, която разиска с изпълнителите на обектна идните действия по бреговата линия.

Лодкостоянката ще е оборудвана с отвесен пристан на две равнища. Предвидено е и оборудване, осигуряващо стартирането на вода на плавателните съдове, тяхното изваждане на сушата и предпазване, както и осъществяване на ремонтни действия с авторемаркета. В зоните за швартоване на лодките са планувани колонки за електрозахранване и водоснабдяване за потребностите на риболовците. Ще бъде инсталирана и котвена система.

С реализацията на плана ще се подобрят сигурността и изискванията на труд на риболовците от региона и изключително на тези от дребномащабния крайбрежен лов на риба. Съоръжението ще извършва и екологична роля като защищава бреговата линия в положително положение.

Основна цел на плана е да се подобрят изискванията за развиване на рибарството, да се насърчи общественото приобщаване и претовареност в подвластни от рибарството общности на територията на община Бургас.

Сред поставените характерни цели при построяването на новата лодкостоянка са основаването на условия за развиване на непромишлен и дребномащабен лов на риба в района, запазване на локалните обичаи за лов на риба и рибовъдство, възстановяване сигурността и изискванията за осъществяване на риболовна активност, поддръжка на локалната рибарска общественост посредством създаване на подобаваща инфраструктура за активността ѝ.

Новата лодкостоянка се осъществя по Проект № BG14MFOP001-1.019-0003 " Изграждане на предпазена лодкостоянка, ситуирана югоизточно от УПИ І, кв. 30 (ПИ с идентификатор 07079.20.470) по проекта на м. " Ъгъла “, землище кв. " Сарафово “, гр. Бургас в рамките на ПИ с идентификатор 07079.1.1474 по КК на гр. Бургас и в прилежащата му акватория на Черно море “

Проектът се финансира по Програмата за морско дело и риболовство 2014 – 2020 година, подкрепена от ЕФМДР, процедура № BG14MFOP001-1.019 " Рибарски пристанища, кейове за разтоварване, рибни тържища и лодкостоянки “. Той е на обща стойност 1 299 462,35 лева, от които 799 952,05 лева безплатна финансова помощ.

Срокът за осъществяване на дейностите е до 30.11.2023 г.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР