Сградата на Пловдивското певческо дружество Ангел Букорещлиев е построена от

...
</TD
>Сградата на Пловдивското певческо дружество Ангел Букорещлиев е построена от
Коментари Харесай

Таня Константинова: Търсим начин да спасим нашата сграда - на най-стария светски хор в България

Сградата на Пловдивското певческо сдружение " Ангел Букорещлиев " е издигната от нашите хористи два пъти, заяви в предаването " Цветовете на Пловдив " на Радио " Фокус "  Таня Константинова, която е от 15 години хорист в сдружението и 7 години негов ръководител.

" През 1926 година е почнало строителството на постройката. Тухла по тухла са събирали нашите хористи и са градили тази къща, този дом на музиката. Но през 1928 година става Чирпанското земетресение и постройката рухва. Налага се повторно да се строи. И в действителност тя е съвсем към този момент на 100 години. Но постройката е в този достоверен тип, в който тя е строена от нашите предшественици ", разясни Константинова.

Това значи, че постройката е към този момент доста компрометирана и става доста мъчно да се развива тяхната активност, изключително през зимните месеци, както е сега.

" И търсим метод, с цел да спасим нашата постройка. А методът, с цел да спасим нашата постройка, като начало, е един благотворителен концерт, с който ние да заявим на нашата общност, културна и освен, на всички пловдивчани, че това е 127-годишна идея, за която ние се борим всекидневно, бих споделила ", добави Таня Константинова.

Тя описа още, че като начало, този концерт би им оказал помощ вероятно да си платят изследване на постройката, изследване на терена и някои други действия.

" Но за един огромен план, за едно възобновяване на нашата постройка, естествено ще трябват доста средства. И ние доста се надяваме на пловдивската бизнес общественост, тъй като те подаряват на идея, която е певческо сдружение, най-старият всемирски хор в България. Първият, най-стар всемирски хор! ", сподели още Канстантинова

По думите и, всичко, което е правено в годините до момента, е правено само и единствено с финансовата помощ на самите хористи. Кой с каквото може да помогне. Имали са дърводелци в предишното, железари, които са правили дребните поправки по постройката.

От 1928 година до в този момент постройката претърпява без никакви поправки, като продължава да служи на хоровото изкуство.

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР