Седем военни паметника са били ремонтирани и възстановени в Русенско

...
</TD
>Седем военни паметника са били ремонтирани и възстановени в Русенско
Коментари Харесай

Военни паметници за близо 20 000 лв. са били ремонтирани през изминалите две години в Русенско

Седем военни паметника са били ремонтирани и възобновени в Русенско през последните две години. Това стана ясно от провелото се съвещание на непрекъснато настояща междуведомствена регионална комисия по военни монументи, което беше водено от регионалния шеф Данаил Ковачев.

" Осигуреното финансиране преди и в този момент е вследствие на доста положителната взаимна работа сред всички институции на локално, районно и национално равнище. Радостен съм, че имаме безапелационна поддръжка от държавното управление, тъй като със взаимни старания съумяваме да съхраним за идните генерации загатна за героите, дали живота си за свободна и самостоятелна България “, сподели Ковачев.

Той изрече признателност и към хората от дребните обитаеми места, които се грижат за облагородяването на терените към военните монументи. Средствата за ремонта на паметниците са били обезпечени от Министерството на защитата, като тяхната стойност възлиза на близо 20 000 лв.. Те са били отпуснати с разпореждане на Министерски съвет от 25 октомври 2022 година

Възстановените монументи се намират на територията на пет общини от региона – Ветово, Две могили, Сливо поле, Русе и Ценово. Най-много средства бяха отпуснати за ремонт и разчистване на Мемориала на починалите във войните в село Ценово – 5700 лв.. На територията на община Ветово бяха ремонтирани два паметника – в самия град и в село Кривня. Единият увековечава паметта на починалите в Балканската и Първата международна войни, а другият на отдалите живота си във войните в интервала 1885 – 1918-а. Общата стойност на ремонта на двата паметника беше към 5000 лв.. В община Две могили ремонт беше осъществен на паметника на починалите за родината, намиращ се в село Кацелово.

За него бяха отпуснати 2700 лв.. За 1800 лв. ремонт беше изработен на паметника на починалите в Първата международна война, Балканската и Междусъюзническата войни от село Малко Враново, община Сливо поле. В община Русе бяха ремонтирани два паметника. Става дума за паметниците на починалите в Балканската и Първата международни войни в Мартен и Николово. Осигурените средства за двата паметника бяха в размер на 4000 лв., като над половината от средства или 2500 лв. бяха дадени за паметника в Мартен, който беше в по-лошо положение.

В края на предходната година държавното управление отпусна близо 17 000 лв. за ремонт и разчистване на три военни паметника в Русенско. Осигурените средства доста надвишават междинната стойност за страната, която възлиза на малко над 12 000 лв.. Парите в района ще бъдат разпределени сред две общини – Борово и Русе. На територията на община Борово следва да се ремонтира Паметникът на починалите във войните в интервала 1912 – 1945 година в село Горно Абланово.

Там е планувано да се извърши разчистване на монумента и възобновяване на повредени детайли. За тези действия от държавното управление са отпуснати 4920 лева В община Русе ще бъдат ремонтирани два паметника за общата сума от малко над 12 000 лева Най-много средства – 9896 лева са отделени за разчистване и възстановяване на Паметника на починалите във войните /1912-1918/ в с. Басарбово. 2132 лева са заделени за Паметника на починалите във войните /1912-1918/ в кв. Долапите.

С обезпечените пари с изключение на разчистване ще се извърши култивиране на неподдаващите се на миене сектори със специфични химични средства до дефинитивно разчистване на повърхността, както и добиване на соли посредством неутрализация на засегнатите сектори, а също и незадълбочено подсилване на развалени и отчупени детайли и ретуш. Дейностите и по два паметника ще приключат с консервация и хидрофобизация за дълготрайна отбрана на повърхността.

В рамките на съвещанието беше решено да се актуализира и регионалният указател на военните монументи с по-актуална и прецизна информация. Целта е той да дава отговор изцяло на националните условия, защото в най-скоро време следва публикуването на електронен указател за цялата страна. Затова е належащо уеднаквяване на метода, по който всеки от паметниците ще бъде показан.

На съвещанието участваха редица представители на държавната и локалната власт, както и Радослав Симеонов, който е основен специалист в Министерството на защитата. От своя страна той уточни, че работата на регионалната комисия по военни монументи в Русе е отличен образец за професионализъм. На съвещанието взе участие и началникът на гарнизона и пълководец на Военно формирование 32420 подполковник Павлин Илиев.
Източник: ruse24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР