С възпоменателно шествие и ритуал по полагане на венци и

...
</TD
>С възпоменателно шествие и ритуал по полагане на венци и
Коментари Харесай

Възпоменателно шествие, полагане на цветя и изложба за 120-та годишнина от гибелта на Гоце Делчев в Благоевград

С възпоменателно шествие и обред по полагане на венци и цветя благоевградската общност ще означи 120 години от кончината на революционера Гоце Делчев, съобщи кореспондент на Blagoevgrad24.bg .

Поредицата от събития ще се състои на 4 май (четвъртък). Възпоменателното шествие ще тръгне в 18.30 часа от Съдебната палата. В 19.00 ч. ще бъдат положени венци и цветя на паметника на революционера на площад " Македония “.

В 17:00 ч. ще се открие в Регионалния исторически музей изложбата " Безсмъртният деятел Гоце Делчев “, отдадена на делото на идеолога на ВМОРО.

Гоце Делчев е една от най-значимите персони в българската история.

Роден е в Кукуш през 1872 година Завършва българската мъжка гимназия в Солун, като по-късно постъпва във военното учебно заведение в София, откъдето е изключен. Преподава български език в Щип и в Банско.

Благодарение на неговите старания ВМОРО се снабдява със своята четническа войска, притегля в редиците си способни войводи и разпростира дейна активност в Одринска Тракия.

Загива през 1903 година край село Баница в стълкновение с турци.

Благоевград е неразривно обвързван със ориста на Гоце Делчев и неговия жанр. Тук е заровен неговият татко, тук почиват костите на доста от неговите сродници.
Източник: blagoevgrad24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР