Проблемът с потребителскате такса е всъщност проблем за финансиране и

...
</TD
>Проблемът с потребителскате такса е всъщност проблем за финансиране и
Коментари Харесай

Д-р Колев: Проблемът потребителска такса е проблем за финансирането на системата

" Проблемът с потребителскате такса е в действителност проблем за финансиране и дофинансиране на системата, както и достъп до системата, а не на последно място и съпричастност и надзор на активността от страна на пациентите. " Това сподели в утринния блок  " Добро утро, България "  на  Радио " Фокус "  д-р Николай Колев от БЛС по въпроса за желанието на персоналните лекари да покачат потребителската такса за обзор,.

Д-р Колев уточни, че диалогът за потребителската такса е почнал още от кръгла маса в Народно събрание, инициирана от Комисията по опазване на здравето. Там са били сложени и доста други належащи проблеми на първичната и болнична здравна помощ, измежду които и потребителската такса.

Според него една от главните функции на потребителската такса е да служи като регулатор на потреблението. Той изясни, че това е от голяма важност предимно за системата на първичната и болнична здравна помощ, само че също годно и за профилираната извънболнична помощ и лабораториите.

" Тази такса с размер от 2% от минималната работна заплата е закрепена в болнична помощ. Тук би трябвало да кажем, че тази такса като потребителска е заложена в Закона за здравното обезпечаване, само че бе замразена през 2012 година с разпореждане на Министерски съвет и от този момент нейният размер си остана на 2 лева и 90 ст., колкото беше и 1% от минималната работна заплата през 2012 ", разяснява още докторът.

Като аргументи за нуждата от повишаване на таксата, доктор Колев показва освен цялостното повишаване на всичко, само че и това че 50% от потребителите са освободени от такса по закон.

" Освобождаването на консуматори от такса първоначално не създаваше подобен огромен проблем, само че в този момент в годините с все по-голямата обращаемост, с все по-лесният достъп до здравна помощ, това е проблем и то би трябвало да бъде преосмислено от законодателя - дали това може и би трябвало да продължава по този метод ", добави още Колев.

Той счита, че повишаването на цената на услугата би довело и до повишаване качеството й, защото вървят паралелно.

" Освободените са най-големите консуматори и това основава проблем тъкмо с достъпа до здравна помощ на пациентите, които имат потребност. Това са деца до 18 година, деца освободени през ТЕЛК за хронични болести, други деца с хронични болести по лист, бременни дами, регистрирани безработни в Бюро по труда и така нататък да 50 %. Именно тези 50% са действителните проблеми, когато има не добра опция за регулация на тяхната обращаемост. ", сподели още докторът.

Д-р Николай Колев добави, че към момента има диспути частта от хората, използващи  услугите, да имат по-ниска от останалите такса.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР