През последното десетилетие множество предизвикателства променят икономическата и социална карта

...
</TD
>През последното десетилетие множество предизвикателства променят икономическата и социална карта
Коментари Харесай

Бургас се доказа в една сфера сред останалите региони в страната

През последното десетилетие голям брой провокации трансформират икономическата и обществена карта на страната – закъснение на вложенията и растежа, пандемия и последвалата криза, бързо възобновяване, политическа неустойчивост, война в Украйна и енергийна рецесия в Европа. Тези интервали имат друго проявяване на локално равнище, тестват капацитета за локално справяне и реакция, разрешават на някои райони да напреднат в развиването си, само че в последна сметка разликите остават, а пропастта сред столицата и останалата част от страната, сред огромните и дребните, сред развитите и бедните, сред северните и южните области не се свива доста.

Почти всяка област се отличава с сполучливо показване в избрана сфера – положително е образованието в Смолян, опазването на здравето в Плевен, капиталовата интензивност в София област, Габрово и Стара Загора, туризмът в Бургас, а в редица райони се вижда капацитет за възстановяване на изцяло развиване.

Сериозно предизвикателство, в това число в столицата, остава демографската картина. Наблюдават се удобни миграционни процеси, само че общата загуба на човешки капитал в последното десетилетие слага под въпрос бъдещето на районното развиване. И до момента в който сривът на естествения приръст отразява дълготрайни процеси и за обръщането му са нужни визия и време, механичният приръст може да се повлияе от краткосрочни политики.

Инвестициите имат съществена роля за локално развиване, привличане на население, повишение на заетостта и приходите. Докато стопанските системи на столицата, Варна и Бургас са мощно доминирани от услугите , измежду доста от другите водачи – Стара Загора, София област, Габрово, Враца – промишлеността е най-големият източник на богатство. Като фактор, ограничителен вложенията и заетостта, изпъква слабото обучение. В регионите със мощно застъпени услуги са съсредоточени висшистите, а в тези с висок дял на преработващата индустрия голямата част от работната мощ е със приблизително обучение. В същото време в някои области броят на хората с главно и по-ниско обучение и с съвсем невъзможна реализация на пазара на труда остава огромен. Резултатите на национални външни оценения и на зрелостните изпити и през тази година не дават мотиви за оптимизъм. Особено стеснителен е делът на слабите оценки на матурата по български език и литература, който надвишава ¼ в шест области (Шумен, Перник, Плевен, Разград и Кюстендил), а в шест български общини няма нито един възпитаник, който е съумял да получи оценка най-малко " Среден “ 3,00.

Все отново дългогодишното наблюдаване на данни и анализът на районните трендове и сполучливи образци демонстрират, че няма непреодолими бариери пред икономическото и общественото видоизменение на локално равнище. Потенциалът за активизиране на вложенията, стопанската интензивност и основаването на привлекателни работни места зависи от голям брой политики на национално равнище, само че също по този начин и от упоритостта, напъните, пълномощията и финансовата самостоятелност на локалните управляващи.

Фокус на тазгодишните " Регионални профили “ е битката с корупцията на локално равнище. Емпиричното проучването на ИПИ посредством запитвания до общините по реда на ЗДОИ демонстрира, че административните форми на битка с корупцията измежду чиновниците в локалната администрация не работят приемливо и оставят усещане, че подобен проблем не съществува. В доста малко случаи се подават сигнали към локалните комисии за битка с корупцията и съвсем липсват данни за нарушавания. Възможните решения на казуса са или опазване на сегашния децентрализиран модел при по-широки пълномощия на централната комисия за битка с корупцията да се  намесва, ревизира чиновниците и постанова наказания, или връщане към централизирания модел, работил до анулацията на предходния закон.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР