Преди няколко години в Белозем, село в Централна България и

...
</TD
>Преди няколко години в Белозем, село в Централна България и
Коментари Харесай

Край Пловдив: Мисията на двама братя предприемачи - създаване на първата енергийна общност в България

Преди няколко години в Белозем, село в Централна България и намиращо се на 20 км регионалния център Пловдив, двама млади енергийни пионери потеглиха на задача: основаване на енергийна общественост в България. 

" Изгрей " - по този начин се споделя първата енергийна общественост в България. Създателите ѝ - братята Михаил и Цветан Георгиеви - се борят освен за повече възобновими източници, само че и срещу енергийната беднотия.

В Европа има няколко хиляди такива плана, най-много в северните елементи на континента. С помощта на енергийните общности жителите могат освен да влагат във възобновима сила, само че и да направят енергийния преход демократичен.

Първоначално ползата на Белозем към възобновимата сила няма нищо общо с опазването на климата или генерирането на приходи, а чисто и просто с съществени материални потребности. България има едно от най-високите равнища на енергийна беднотия в Европейски Съюз, като една четвърт от популацията не може да отоплява съответно домовете си.

В Белозем, както и в по-голямата част от селските региони на България, измежду зима има честите спирания на електрозахранването.

" Искахме да намерим лични решения на нашите проблеми като общественост “, споделя Михаил Георгиев пред. С брат му Цветан, който също като Михаил е малко над 30-те, стартират да търсят способи това да се случи.

С брат му Цветан стартират да търсят способи за реализира на задачата си. Самият Михаил развива интерес към опазването на околната среда още до момента в който е студент във Англия. Двамата братя имат опит в предприемачеството. Оказва се обаче, че той не им е от голяма изгода, защото към оня момент законодателството в България не разрешава основаването на енергийни общности. Те са вписани в закона чак през октомври 2023 година

Нуждаейки се от съвет, Георгиеви се обръщат към общоевропейско национално придвижване, настояващо за енергийна народна власт. Експерти от Неправителствени организации в българската столица София и Брюксел също ги приканиха да не престават напред, без значение от правния вакуум в България.

За да станат производител на сила, на братята се постанова да записват своя компания. Това им разрешава да продават електричеството, оставащо от продукцията на слънчевите панели на покрива на къщата им в Белозем.

Европейската комисия също счита, че планът на Михаил и Цветан Георгиеви може да сложи началото на нещо доста по-голямо за България. " Изгрей "  е една от енергийните общности, които са в основата на смяната ", написа европейската институция на уеб страницата си. Двамата братя стартират с дребен кооператив - девет слънчеви панела и четирима участници в общността. Системата зарежда двуетажната къща, където са конфигурирани панелите, а остатъкът се връща в мрежата.

От самото начало " Изгрей " се зае да бъде енергийна общественост, която въплъщава правилата на своите по-големи връстници гражданска сила в Северна Европа, някои от които имат хиляди членове.

Това значи, че участието е отворено за всеки в региона и който желае да влага. Кооперативът също би трябвало да има драговолно ползите на общността, а освен на вложителите.

Местната администрация на Белозем е въодушевена от основаването на първата общественост с чиста сила в България и е още по-развълнувана от нейното разширение и опцията приходите от плана да освежат селото -  да вземем за пример под формата на вложения в ремонт на пътища.

Промените в Закона за силата от възобновими източници, признат през октомври 2023, значат, че там към този момент могат да се основават енергийни кооперации.

Промените форсираха процеса на приемане на позволение за произвеждане на зелена сила и разрешиха на цивилен енергийни общности, които могат да продават непотребната електрическа енергия като юридически лица.

Но специалистите споделят, че законът не е приключен. " Все още няма съответни процедури, написани в закона “, изяснява Венцеслава Кожухарова от неправителствената организация Friends of the Earth Bulgaria в София. Тя прибавя, че не се прецизира по какъв начин може да се сътвори енергийна общественост, а единствено че може да съществуват.

" Липсват механически детайлности и спецификации “, склонен е Димитров от " Грийнпийс “, който показва, че директивата на Европейски Съюз гласи, че активността на енергийните общности би трябвало да е както законна, по този начин и допустима.

" Изгрей "  и " Грийнпийс "  работят взаимно за усъвършенствания в закона. От " Изгрей "  също по този начин изготвят управление за енергийни общности в България и се застъпват за развиване на бранша.

" Онова, което работи в Белгия, не е безусловно допустимо и в България ", споделя Михаил Георгиев, който продължава да поддържа връзка с други енергийни общности в Европа. " Въпреки това новият закон е лъч вяра. Сега българите към този момент знаят, че има такова нещо като енергийна общественост. "
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР