Празникът в Крислово за Трифон Зарезан започна с молитва за

...
</TD
>Празникът в Крислово за Трифон Зарезан започна с молитва за
Коментари Харесай

В две пловдивски села отбелязаха Трифон Зарезан с конкурси за вино

Празникът в Крислово за Трифон Зарезан стартира с молитва за здраве и благодат. Отец Михаил благослови лозарите и винарите. По традиция бе осъществен и обред по зарязване на лозята. Кметът на Крислово Димитър Андреев благодари на донора на асмата на центъра на селото Димитър Джумерски. " Миналата година Димитър ни подари тези лозички и добихме " един звук грозде “. Дай, Боже, тази година по-високи добиви да има, както и за неговото стопанство “, пожела Андреев. Спазвайки обичая след зарязване, кметът направи венец от лозова клонка и я сложи на главата на донора.   

" В Крислово виното е чисто, екологично. Нашите хора заслужават да пият хубаво вино “, сподели един от локалните винари Христо Христов, който от няколко години се е преселил от Пловдив да живее в селото. Известен с уменията си на рецитатор, той възкликна: " Отгледано с грижи и обич, на майстора си виното наподобява. То носи наслада, ария, вик и словото трансформира то в алегория. Виното се пие с другари. Да пиеш вино самичък е смъртен грях “.  

Шест проби се съревноваваха в състезанието за най-хубаво домашно вино. Специално за празника домакини бяха приготвили тутманици, баници и пити, както и домашно приготвени месни деликатеси. Петчленно жури с ръководител кмета на Крислово Димитър Андреев дегустира показаните проби на виновност, приготвени в домашни условия. За любимец бе оповестено виното на 86-годишния Васил Дуденски. След като се пенсионира като миньор, той се научава да прави вино от своя татко. " Традицията и опита за правене на вино ми съобщи преди повече от 35 години моят татко. Оттогава досега отглеждам грозде и създавам вино “, показа локалният винар, който три пъти е печелил първите места във винения конкурс. Той добави, че тази година за последно взе участие в съревнованието, тъй като е болен. " Вече мога да оказвам помощ единствено със съвет. Виното го върша от асмата в двора. То е купаж от три сорта: Шевка – доста остарял български вид и извънредно вкусно грозде, комбинирано с Молдова и Хамбургски мискет “. Васил Дуденски завоюва комплект чаши за вино. С второ и трето място бяха отличени домашните питиета на Тодор Цонев и Стоян Джумерски. Те получиха лозарска ножица и трион от кмета на Крислово. Празникът продължи с осъществявания на отбор " От извора “ при читалище " Просвета - 1964 “.

Трифон Зарезан означиха и жителите на Желязно, които пред обновеното читалище " Васил Левски “ пресъздадоха обичая. Отец Михаил от храм " Св. Георги “ благослови присъстващите: " Под заслона на Божиите криле всегда това село да поддържа плодородната традиция на този празничен ден за чест и памет на Светаго мъченика Трифона и на всички Божии светии. Благословението Господне да бъде над всички вас “. След това най-възрастният лозар в Желязно Димитър Малаков заряза лозата, последван от кмета Цветан Малехунов, който е засадил асмата и от години създава домашно вино.

Седем винари се съревноваваха в състезанието за домашно вино. Журито присъди купата за най-хубав производител на 83-годишния Никола Малаков. " Моето вино е основано от сортовете Болгар, Унгар, Памид и Ягодово грозде. Два дни съм чистил гроздето от чепките, с цел да основа вино единствено от зърна. Не съм слагал нито грам захар. Трите сорта са от моята асма, а Памида го взимам от село Драгомир, който е също екологично чист район “, показа тайните за изработка на положително вино Малаков. Той добави, че е работил дълги години като водач и е контактувал с агрономи, от които е заимствал опит за развъждане на грозде и основаване на виновност.

На 14 февруари т.г. ще се проведат още състезания за домашни виновност и месни деликатеси в няколко обитаеми места на Община Марица.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР