Постоянен съвет за превенция на домашното насилие с участието на

...
</TD
>Постоянен съвет за превенция на домашното насилие с участието на
Коментари Харесай

Постоянен съвет за превенция на домашното насилие правят в Пловдив

Постоянен съвет за предварителна защита на домашното принуждение с присъединяване на прокурори, съдии, служители на реда, представители на локалната власт и неправителствени организации ще бъде основан в Пловдив, а участниците в него ще се събират на всеки три месеца.

Това стана ясно през днешния ден на кръгла маса " Не на насилието. Законът и ограниченията за отбрана на потърпевшите “, която се организира по самодейност на Апелативна прокуратура – Пловдив.

В срещата участваха Иван Перпелов, прокурор в АП-Пловдив, Галина Андреева – Минчева, заместител областен прокурор, Чавдар Грошев, областен прокурор, Атанас Илиев, зам.-районен прокурор, Виделина Куршумова, арбитър в Окръжен съд-Пловдив, Александър Точевски, зам.-председател на Районен съд-Пловдив, Димитър Ангелов и Мария Димитрова от ОД на Министерство на вътрешните работи – Пловдив, Веселина Ботева, шеф на дирекция " Социална политика “ в община Пловдив, Надя Танева, шеф на " Социално подкрепяне “.

Кръглата маса се организира по концепция и взаимно със съдружие " Зонта клуб “-Пловдив, организация, която се занимава извънредно с поддръжка на потърпевшите от домашно принуждение. Участие в срещата взе Невена Божилова, президент на " Зонта клуб “, както и още пет представители на сдружението. В полемиката се включиха Таня Георгиева, шеф на БЧК-Пловдив, Антоанета Саралийска, експерт " Младежки действия “ в БЧК-Пловдив, трима доброволци от Младежката организация на БЧК. На кръглата маса участваха юрист Мишо Гръблев от фондация " Да “,  неправителствена организация, която пази жертвите на домашно принуждение и Боряна Узунова, шеф на Кризисен център за настаняване на потърпевши дами.

В извършените разисквания интензивно присъединяване взеха актрисата Десислава Бакърджиева и юрист Силвия Величкова, които са лица на проведената от " Зонта клуб “ акция за битка против насилието.

В началото на срещата прокурор Иван Перпелов изнесе статистическа информация за случаите на домашно принуждение и срещна участниците в кръглата маса с вътрешноведомствените актове и основаната организация в държавното обвиняване на работа по преписки, свързани с домашното принуждение. Заместник-окръжният прокурор Галина Андреева – Минчева разказа методиката на работа на прокурорите от Районна и Окръжна прокуратура  по сигнали за такива закононарушения от момента на постъпване на тъжба в прокуратурата. Тя акцентира основания ред за предпочитано култивиране на този тип преписки. Думата взе районният прокурор Чавдар Грошев, който показа за организацията в РП-Пловдив и съществуващи законодателни проблеми и пропуски, създаващи усложнения в работата на държавното обвиняване. Атанас Илиев, зам.районен прокурор, уточни и компликации по доказване на действия, свързани с домашното принуждение, дължащи се най-много на усложнения при разпита на потърпевшите. Той очерта извънредно значимата роля на предварителната защита и поздрави представителите на " Зонта клуб “ за самодейността да дадат публичност на този проблем в обществото.

Подробности по отношение на реда за подаване на тъжба за домашно принуждение и основаната правосъдна процедура изнесоха съдиите Виделина Куршумова и Александър Точевски, които за следващ път установяваха пропуски в законовата уредба.

Активно присъединяване в полемиката взе актрисата Десислава Бакърджиева. Тя показа директните си усещания от работата си с голям брой дами, потърпевши от домашно принуждение и уточни, че още в учебно заведение децата би трябвало да знаят какво е принуждение и неговите форми.

Таня Георгиева, ръководител на БЧК, гр. Пловдив, съобщи, че по тематиката е добре да се проведат анкети в учебните заведения и да се проучват резултатите от тях. Веселина Ботева, Боряна Узунова и Надя Танева също подчертаха, че е извънредно значимо предварителната защита да стартира още от учебна възраст.

Адвокатът Мишо Гръблев предложи да бъде основан Постоянен съвет за предварителна защита на домашното принуждение, който да се събира от време на време и в него да вземат участие представители на институции, неправителствени организации и публични персони. 

Участниците в кръглата маса поддържаха концепцията и се сплотиха към предлагането за изнасяне на взаимни открити уроци в учебните заведения за предварителна защита на насилието.

Форумът се организира по време на 16-те дни на интензивност против домашното принуждение. Те започнаха на 25 ноември – Международен ден за елиминиране на насилието над дамите и не престават до 10 декември – Международен ден на човешките права.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР