Помощник-генералният директор на ЮНЕСКО Ернесто Отоне остана изключително впечатлен от

...
</TD
>Помощник-генералният директор на ЮНЕСКО Ернесто Отоне остана изключително впечатлен от
Коментари Харесай

Един от най-уникалните обекти в Пловдив успя да впечатли големи хора от ЮНЕСКО

Помощник-генералният шеф на ЮНЕСКО Ернесто Отоне остана извънредно впечатлен от културно-историческото завещание на Пловдив. Високопоставеният посетител посети най-старият жив град в Европа и шестият най-стар в света в границите на публична аудиенция в България, съобщи кореспондент на Plovdiv24.bg .

" За първи път ЮНЕСКО идва като публична делегация в Пловдив. Изключително съм впечатлен от това, което видях. Добре познаваме град София и всички паметници в Листата, само че рядко имаме опция да посетим монументите, които са в Индикативната листа. 

Най-важното, за което разговаряхме, е да се постави културното завещание като акцент в града, по какъв начин на идните генерации да представим по най-хубавия метод културното завещание, което имаме. Идеята е това културно завещание да върви ръка за ръка с живите градове. Този град (б.а. - Пловдив) е образец за това. 

Няма рецепта за прекосяване от Индикативния лист нагоре. На първо място, всички условия би трябвало да бъдат изпълнени. България има 12 или 13 обекта, последното показване е било през 80-те години. Ние сме отворени за бъдеща номинация " - сподели пред камерата на Plovdiv24.bg Ернесто Отоне.

Освен Епископската базилика на Филипопол делегацията прегледа археологическите разкопки по Форум север, Римския стадион, Главната, кварталът на креативните промишлености " Капана ".

Обектът " Епископската базилика и късноантичните мозайки на Филипопол, Римска провинция Тракия " е вписан в Индикативния лист на ЮНЕСКО за значими културни и естествени обекти през 2018 година.

Епископската базилика в Пловдив със непокътнатите в нея мозайки е неповторим монумент, с който България се гордее. Включването й е самопризнание за значимостта на културното завещание на страната ни и съответно на Пловдив, един от най-старите градове на континента, в опазването на културното завещание. Базиликата е измежду най-впечатляващите паметниците по българските земи от римската ера и няма аналог в България и в Югоизточна Европа. 

Помощник-генералният шеф на ЮНЕСКО Ернесто Отоне и началникът на отдел " Европа “ в Центъра за международно завещание Берта Де Санкристобал дойдоха на публично тридневно посещаване в България. В рамките на визитата са планувани разнообразни срещи, първата от които с вицепрезидента на Република България Илияна Йотова. На нея е обсъдено сътрудничеството на страната ни с ЮНЕСКО и бъдещите вероятности за работа.

На 8 март делегацията от ЮНЕСКО ще посети остров " Св. св. Кирик и Юлита “– Созопол, където предстоят полемики към плана за създаване на Световен Център за изкуствата. Предвидена е среща с кмета на Община Созопол и с шефа на Центъра за подводна археология (ЦПА).

На 9 март, четвъртък, гостите ще бъдат признати от министъра на културата Найден Тодоров в министерството. В 12:00 ще стартира срещата в Национална изложба - " Двореца " с представители на Министерството на културата, Министерството на външните работи, Българската академия на науките и на Регионалния център за нематериално културно завещание под егидата на ЮНЕСКО в Югоизточна Европа. Следобед, преди да отпътуват от България, господин Ернесто Отоне и Берта де Санкристобал ще се срещнат с министър Николай Милков в Министерството на външните работи.

Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР