По-скъпа излиза тази година трапезата за Великден, показват данни на

...
</TD
>По-скъпа излиза тази година трапезата за Великден, показват данни на
Коментари Харесай

В Бургас плащаме най-малко за великденската трапеза?

По-скъпа излиза тази година трапезата за Великден, демонстрират данни на Системата за агропазарна информация. Ако предходната година пазарът на великденското меню за 4-членно семейство е коствал 158,24 лв., то през тази към този момент са нужни 162,27 лв.. Най-високи са цените в Ловеч и Монтана, където пазарът коства приблизително над 167 лв., а минимум ще платят в Бургас – 151 лв..

В пазара са включени 2 кг агнешка плешка, кг козунак, 20 яйца, 1 кг агнешки дреболии за дробсърма, ориз, самун, зеленчуци за салата, както и бутилка алено вино, ракия и безалкохолно.

Цената на агнешката плешка върви от 30 лв. в Монтана и Пловдив до 21,50 лв. в Бургас. В София кг агнешко се продава по 26 лв., а във Хасково по 24 лв..

За съпоставяне през 2023 година агнешкото е вървяло от 21,50 лв. за кг до 26,50 лв. за кг, като най-висока е била цената още веднъж в Пловдив и Монтана, а най-ниска в Бургас.

Три лв. стига разликата в цената на козунака в другите области. Най-ниска е тя в Хасково – 9,14 лв., а най-висока във Варна и София, където кг от тестеното произведение върви по 12 лв. за кг. Тази година обаче козунакът е по-евтин от предходната, когато всеобщо цената е била над 11 лв. за кг. 

Големи разлики има и в цените на яйцата. Така да вземем за пример в Благоевград 20 броя могат да се купят за 8,80 лв. или по 0,44 лв. броя, до момента в който в Ловеч те ще ви костват 13 лв.  или по 0,65 лв. броя.

Килограм домати за Великден могат да се купят от 3,79 лв. в Ловеч до 4,68 лв. в Благоевград.

Малко по-ниска е цената на краставиците, които се продават по пазарите от 3,05 лв. за кг във Варна до 4,65 лв. за кг в Русе, пресметна Pariteni.bg. И двата зеленчука са много по-евтини от предходната година, когато доматите стигат над 5 лв. в Пловдив, а ;ената на краставиците е била от 3,80 до 5,25 лв. за кг.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР