По покана на Общински съвет – Гюргево, в румънската ни

...
</TD
>По покана на Общински съвет – Гюргево, в румънската ни
Коментари Харесай

Русе и Гюргево ще заседават относно присъединяването на България и Румъния към Шенген

По покана на Общински съвет – Гюргево, в румънската ни съседка, на 22 юни, ще се организира второто по рода си взаимно съвещание с Общински съвет - Русе. Местните парламентаристи от двата бряга на р. Дунав се сплотяват към постигането на задачата на двете страни – присъединението към Шенгенското пространство, оповестяват от Българска телеграфна агенция. 

Това заяви Иво Пазарджиев, ръководител на Общинския съвет в Русе и член на Националната асоциация на ръководителите на общински препоръки в Република България /НАПОС-РБ/. 

Той разясни, че е квалифицирано писмо, адресирано до краткотрайния министър-председател на Румъния Мариан-Каталин Предою, до министър-председателя на България Николай Денков и до външните министри на Румъния и България - Богдан Ауреску и Мария Габриел. 

" Ние, общинските съветници на Русе и Гюргево, обединени от историята и споделените европейски полезности, заявяваме, че от първостепенно значение е дружно да реализираме задачата на всяка една от нашите страни - присъединение към Шенгенското пространство " гласи текста на писмото и продължава с настояването за бързи и решителни ограничения, " тъй като урокът от декември 2022 година не би трябвало да бъде пропуснат в наличието на учебника по модерна история, а би трябвало да бъде тиражиран в положителния смисъл и претворен в открит урок, с присъединяване освен на дипломацията, на региона на външно посланичество и на директно ангажираните органи, само че би трябвало да включва основния артист в упражнението, т.е. жителя ".

На взаимното съвещание общинските съветници ще гласоподават Декларация в поддръжка Румъния и България да се причислят към Шенгенското пространство. 

" Надяваме се, че дружно можем да формираме общ глас, който споделя, че двете страни имат потребност и заслужават да влязат в Шенгенското пространство и че свободата на придвижване е обезпечена, тъй че повече да няма обстановки, при които нашите общности са дейно блокирани от десетки хиляди коли и камиони, преминаващи директно през нашите градове! " гласи текстът на Декларацията.

Припомняме, че първото взаимно съвещание сред двата общински съвета се организира на Деня на Европа - 9 май 2022 година Тогава Русе и Гюргево се сплотиха от желанието за възстановяване на свързаността на двата града с Европа и упорстваха за създаване на ново мостово оборудване, което да бъде комбинирано за авто и железопътен превоз.

Интересен факт е, че на днешната дата, 20 юни, през 1954 година, публично е открит Дунав мост, именуван Мост на дружбата. Той е по план на В. Андреев и за времето си е бил най-големият смесен (с железопътна линия и за авто трафик) мост в Европа.

На специфичното съвещание ще участват ръководителят на Общински съвет Гюргево Адриан Дауц, кметът на Община Гюргево Адриан Ангелеску, ръководителят на Общински съвет – Русе Иво Пазарджиев, кметът на Община Русе Пенчо Милков и изпълнителният шеф на Асоциация " Еврорегион Данубиус " Лили Ганчева, която е почетен жител и на двата побратимени града Русе и Гюргево.
Източник: ruse24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР