Пловдивският общински съвет не одобри годишния отчет за 2022 година

...
</TD
>Пловдивският общински съвет не одобри годишния отчет за 2022 година
Коментари Харесай

Темата за въздуха в Пловдив отново предизвика спорове

Пловдивският общински съвет не утвърди годишния доклад за 2022 година за осъществяване на " Програма за възстановяване на качеството на атмосферния въздух на територията на Община Пловдив за интервала 2018-2023 година ". Предложението беше прегледано на последното постоянно съвещание на Общински съвет - Пловдив. Със " за " гласоподаваха 16 съветници, двама бяха " срещу ", 23 - " въздържал се " и предлагането не беше признато, съобщи кореспондент на Plovdiv24.bg .

Темата за въздуха на Пловдив по традиция провокира сериозен дебат. Дебатът стартира с изявление на доцент Ангел Иванов, който означи, че в регионите " Южен " и " Централен " няма тротоари. В " Южен " има доста изсъхнали дървета и не бил виждал ново затревяване в региона.

За " Централен " пък изиска някой да му покаже новосъздадените съвсем 20 декара тревни площи. Иванов предложи да се кандидатства пред Министерство на околната среда и водите и да се слагат най-малко още 10 станции за премерване на чистотата на въздуха, по две нови във всеки регион, защото сегашните две станции не регистрират правилни данни. 

Веселка Христамян уточни, че във връзка с някои индикатори има известно възстановяване, само че долната граница не значи " чист въздух ", а че е на границата на сериозното равнище. Озадачаващ, съгласно нея е фактът, че предходната година е имало единствено 9 палежи на гуми. Не пропусна да означи, че програмата за замяна на печките с твърдо гориво с екологично отопление доста мъчно върви в Пловдив. Препоръча да се изискат данни от РЗИ, с цел да се реши с какъв брой са намалели хроничните, астматичните, белодробните, сърдечно-съдовите и други болести, защото това е единственият справедлив аршин дали програмата има триумф.

" Имам предложение - двете общински предприяния " Чистота " и " Градини и паркове " един път в месеца да имат Ден на открити порти. Всички искащи да преглеждат анализите и да се срещнат с детайлностите. Ще отворим вратите на предприятието, ще строим всички специалисти и на място ще търсим решение на въпросите. Двете общински предприятия имат главно обвързване да се грижат за този град и да се грижат за неговите жители, създавайки допустимо най-ефективната организация " - сподели заместник-кметът по екология.

Общината е изпращала няколко писма с искане за увеличение броя на автоматизираните измервателни станции, само че без резултат. " Ще изпратим още едно писмо, с копие до някой от определените към този момент народни представители с молба за подпомагане този въпрос да откри решение на територията на Пловдив " - добави той.

През 2023 година Пловдив продължава да гони осъществяването на остарели наставления, някои от които са от 2005 година, разяснява Добромира Костова. Според нея, въздухът в Пловдив не е измежду целите за общината.

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР