Пловдивчанинът Тодор Чобанов коментира идеята за премахването на всички съветски

...
</TD
>Пловдивчанинът Тодор Чобанов коментира идеята за премахването на всички съветски
Коментари Харесай

Пловдивски историк: Българският народ не може да бъде благодарен, че му е обявена война и хиляди невинни са наказани със смърт

Пловдивчанинът Тодор Чобанов разяснява концепцията за премахването на всички руски монументи в България, която още веднъж е на дневен ред след започнатото разглобяване на МОЧА.

Д-р Чобанов е историк и археолог.  Специализира прабългарска проблематика и Първото българско царство. От 2021 година работи в Института по балканистика към Българска академия на науките. Автор е на книгите ``Произходът на прабългарите. Дебатът през XXI век``, ``Наследството на Сасанидска Персия у българите на Долния Дунав “, и " Свещените дворци на българските канове “.

``Паметникът на Съветската войска припомня за репресиите, от които са наранени доста фамилии. Той подменя действителни събития, които нямат нищо общо с българската история. Такива паметници има във всички огромни градове в страната - Пловдив, Стара Загора, Варна. Всички те са част от една агитация. Няма да се уморим да повтаряме действителните исторически обстоятелства - България съумява да запази мирни отношения със Съюз на съветските социалистически републики по време на ВСВ до 5 септември, когато без потребност ни е обявена война и е окупирана.

Нямаме единна визия за близкото минало. Трябва да бъде сменен с български ", коментира историкът доцент доктор Тодор Чобанов в ефира на .

Той споделя, че липсват монументи на някои от най-важните персони, измежду които са хан Аспарух, хан Кубрат, Княз Борис I Кръстител и Симеон Велики.

Доц. Чобанов подчерта, че българският народ не може да бъде признателен, че му е оповестена война и хиляди почтени са осъдени със гибел.

``Комунистическият режим отстрани българските монументи и ги размени с агитация. България е облечена в агитация. Не може да се извисява някой, който развява оръжие, някой, който е окупирал България,`` на мнение е историкът.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР